ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε ο Βόλος - Εικόνες χάους στην Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε ο Βόλος - Εικόνες χάους στην Εύβοια
Ποτάμια οι δρόμοι του Βόλου ΝΙΚΟΣ ΡΑΖΗΣ/ CNN GREECE

Σε συναγερμό βρίσκονται η Θεσσαλία, η Στερεά και η Εύβοια καθώς συνεχίζουν να είναι στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας Elias.

Χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει, σπίτια πλημμύρισαν, πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ μηνύματα για εκκενώσεις εστάλησαν από το 112 σε Βόλο σε Εύβοια και Λάρισα.

Ποτάμια οι δρόμοι στο Βόλο

Δραματικές ώρες βιώνει ο Βόλος, καθώς οι έντονη βροχή «εξαφάνισε» δρόμους και κάλυψε με λάσπη και φερτά υλικά εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης (28/9) οι κάτοικοι έλαβαν νέο μήνυμα του 112 με το οποίο υπενθυμίζει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ.

Υπερχείλισαν ξεροπόταμοι, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς, που περνούν μέσα από την πόλη και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά.

Υπολογίζεται ότι το 80% της πόλης έχει μείνει χωρίς ρεύμα με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 800 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμούς πολιτών.

Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Από τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο του Βόλου, με τα υπόγεια να γεμίζουν νερά.

Σημειώνεται πως από την Τετάρτη (27/9) ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιοχή, τα οποία είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Στον Βόλο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Προβλήματα στις Αλυκές και την Αγριά

Παρότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, καταστροφές έγιναν και στις Aλυκές και την Αγριά.

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους στα Φάρσαλα και της ευρύτερη περιοχή το Θεσσαλικού κάμπου, ενώ εκκενώθηκαν χωριά κοντά στον ποταμό Ενιπέα.

Αγωνία στην Εύβοια

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Εύβοια.

Κλειστός είναι ο δρόμος από Ψαχνά προς Μαντούδι.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Άννα.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε τέσσερις περιοχές αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Κλειστά παραμένου τα σχολεία σε, Λίμνη, Αγία Άννα, Προκόπι και Μαντούδι.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Λάρισα

Η κακοκαιρία έπληξε και τη Λάρισα με αρκετά χωριά να εκκενώνονται λόγων των ισχυρών βροχοπτώσεων. Τελευταίο, τις πρώτες πρωινές ώρες εκκενώθηκε το Αχίλλειο Φαρσάλων,όπως αναφέρει το onlarissa.gr όταν ήχησε το 112 στα κινητά των κατοίκων, ενώ προηγουμένως είχε δοθεί εντολή εκκένωσης και σε άλλα χωριά, με πρώτο το Σωτήριο νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολούθησαν, ο οικισμός Κάμπος του Δήμου Λαρισαίων, τα χωριά Αρμένιο και Νίκη του Δήμου Κιλελέρ και από τον Δήμο Φαρσάλων τα χωριά: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός και Υπέρεια.

Λόγω των καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ και Αγιάς.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (27/9) μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στον Παλαμά να είναι σε ετοιμότητα, ενώ να εκκενώσουν τον οικισμό Κάμπο προς Λάρισα κλήθηκαν οι πολίτες.

Πλημμύρες και στην Καρδίτσα

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού είναι οι Αρχές και στην Καρδίτσα.

Ήδη σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωνσταντίνο Νούσιο, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου ανέφερε η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

Ανησυχία για τον Σπερχειό στη Φθιώτιδα

Σε συναγερμό, σύμφωνα με το Lamiareport.gr παραμένει και η Φθιώτιδα καθώς προβλέπονται απανωτές καταιγίδες και πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Φθιώτιδα, τις Σποράδες και εν γένει σε όλο τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο.

Σημειώνεται ότι ήδη η στάθμη του Σπερχειού έχει φτάσει τα 1.6μ στην περιοχή της Ανθήλης, δηλαδή ισοφάρισε τα επίπεδα του Daniel και η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη ότι θα σπάσουν τα αναχώματα και θα υπάρξουν εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για έξι ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης (27/9) σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ