ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Ο πιλότος ήταν ένα στάδιο πριν το «vertigo» - Τι λέει εκπαιδευτής στο CNN Greece

Πτώση ελικοπτέρου: Ο πιλότος ήταν ένα στάδιο πριν το «vertigo» - Τι λέει εκπαιδευτής στο CNN Greece
Φωτογραφία από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Εύβοια, μετά από την πτώση του ελικοπτέρου (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)

Απώλεια «χωροταξικού προσανατολισμού» είναι πιθανότατα η αιτία για την πτώση του πολιτικού ελικοπτέρου το πρωί της Πέμπτης (28/09) στη βόρεια Εύβοιασύμφωνα με ειδικό εκπαιδευτή που μίλησε στο CNN Greece, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται αεροναυαγοσωστική επιχείρηση με Super Puma για τον εντοπισμό του χειριστή του αεροσκάφους, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων σκάφη του Λιμενικού αλλά και μονάδα υποβρυχίων αποστολών (ΜΥΑ).

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα ελικόπτερο Agusta Α-109 που εκτελούσε το δρομολόγιο, Αφίδνες - Βόλος με ενδιάμεση στάση το Μαντούδι.

Όπως μάλιστα αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece, πρόκειται για έναν έμπειρο πιλότο στρατού, που κατευθυνόταν προς το Βόλο για να παραλάβει κάποιο πελάτη.

«Όπως φαίνεται και από το βίντεο το θέμα δεν ήταν η κακοκαιρία αλλά η ορατότητα, η οποία ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Συνεπώς κατά 99%, βγάζοντας κάποια μηχανική βλάβη -που δεν νομίζω- ή κάποια ασθένεια του ιδίου, η πτώση του αεροσκάφους ήταν καθαρά θέμα ορατότητας που προήλθε λόγω της κακοκαιρίας. Δεν φαίνεται να έγινε κάποιος λάθος χειρισμός του πιλότου», αναφέρει εκπαιδευτής ελικοπτέρων που έχει γνώση επί του θέματος και τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του CNN Greece.

«Τα αεροπορικά μέσα δεν παίρνουν κάποια εντολή ή άδεια για να πετάξουν. Από τη στιγμή που ο κυβερνήτης κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ικανοποιητικές, τότε μπορεί να πετάξει», προσθέτει.

Το φαινόμενο disorientation (αποπροσανατολισμός)

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, ο πιλότος βίωσε το φαινόμενο disorientation (αποπροσανατολισμός), καθώς βρισκόταν ένα στάδιο πριν το «vertigo».

«Όπως φαίνεται στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, ο πιλότος ήταν σε disorientation, μια κατάσταση στην οποία ο εγκέφαλος αδυνατεί να κατανοήσει τη στάση του ελικοπτέρου, συνήθως λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Τα ακριβή ωστόσο αίτια της συντριβής θα εξακριβώσει η αρμόδια Αρχή εξακρίβωσης ατυχημάτων. Το ελικόπτερο κατέβαινε σιγά-σιγά, όπως φαίνεται στο βίντεο, χωρίς ο πιλότος να μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει, είναι κλασικό φαινόμενο, ένα στάδιο πριν το vertigo», προσθέτει.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο σημαίνει την προσωρινή απώλεια του πιλότου να αναγνωρίσει τη θέση του αεροπλάνου σε σχέση με το έδαφος. Η συγκεκριμένη κατάσταση, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση την ώρα της πτήσης πως το αεροπλάνο κερδίζει ύψος ενώ συμβαίνει το αντίθετο.

Η στιγμή της συντριβής

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την περιοχή Αχλάδι, το ελικόπτερο έκανε έναν περίεργο ελιγμό και στη συνέχεια ακούστηκε ένας κρότος.

Δείτε το βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ