ΕΛΛΑΔΑ

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Πιθανώς γνωρίζετε ότι τα σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), είναι μολύνσεις που δημιουργούνται από τη σεξουαλική επαφή. Εκείνο όμως που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να επηρεάσουν μεταξύ άλλων τη γονιμότητα και στα δύο φύλα.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο σημαντικά ΣΜΝ, πώς τα αναγνωρίζει κάποιος και πως συνδέονται με την υπογονιμότητα.

Ποια είναι τα κυριότερα ΣΜΝ και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα;

--2023-09-29-150918.jpg

Κονδυλώματα

Αυτές οι δερματικές υπερπλασίες, προκαλούνται κυρίως από τους ιούς HPV6 και HPV11 και μεταδίδονται μέσω επαφής με την πάσχουσα περιοχή.

Η διάγνωση γίνεται μέσω εξέτασης από τον ειδικό. Μπορεί να χρειαστεί κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, τεστ ΠΑΠ και κολονοσκόπηση και συνήθως αντιμετωπίζεται με λέιζερ, κρυοπηξία και χειρουργική αφαίρεση.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη χρήση προφυλακτικού και τον τακτικό έλεγχο.Τα κονδυλώματα απαιτούν διάφορες μεθόδους θεραπείας, όπως κρέμες, τοπικά χημικά, λέιζερ, ή χειρουργική αφαίρεση.

Χλαμύδια

Πρόκειται για την πιο συχνή βακτηριακή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Λοίμωξη και πολλές φορές αποτελεί την κύρια αιτία προβλημάτων υπογονιμότητας ειδικά στους νέους.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου. Εάν δε θεραπευτούν εγκαίρως, μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα κυρίως μέσω απόφραξης των σαλπίγγων. Η θεραπεία είναι απαραίτητη και γίνεται με αντιβιοτικά.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Προκαλείται από τον ιό HSV-2. Δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς και όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, εμφανίζει επίπονα συμπτώματα και υποτροπιάζει. Συνήθως χορηγούνται αντιικά φάρμακα ώστε να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Γονόρροια

Προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου (neisseria gonorrhoe) και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δε θεραπευτεί. Αντιβιοτική θεραπεία είναι απαραίτητη.

newlife-ivf-3.jpg

AIDS

Είναι ένα σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο οποίος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διάγνωσή του γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος. Η συγκεκριμένη νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, αλλά με τη χορήγηση κάποιων αντιρετροϊκών φαρμάκων, μπορεί να μείνει στάσιμη και να μην εξελιχθεί περαιτέρω.

Ηπατίτιδα Β και C

Πρόκειται για λοιμώξεις ιών του ήπατος οι οποίες μεταδίδονται με το μολυσμένο αίμα και τη σεξουαλική επαφή. Η ανίχνευσή τους γίνεται με ειδικό αιματολογικό έλεγχο. Αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στο ήπαρ.

Τριχομονάδες

Πρόκειται για μόλυνση από το παράσιτο Trichomonas vaginalis και έχει ως εστία τον γυναικείο κόλπο ή την ουρήθρα του άντρα. Η μετάδοση γίνεται μέσω σεξουαλικής επαφής. Για να διαγνωστεί χρειάζεται καλλιέργεια κολπικού ή ουρηθρικού υγρού, ουρολογικές εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ. Αν έχει κάποιος τριχομονάδες τότε θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή και αυτός όσο και ο/η ερωτικός/’η του σύντροφος.

Σύφιλη

Σοβαρή μόλυνση που οφείλεται στο βακτήριο treponema pallidum. Η διάγνωση της σύφιλης γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων και αντιμετωπίζεται με αντιβιωτικά. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και μόνιμες δερματικές βλάβες.

Πώς τα ΣΜΝ μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες;

Το Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα.

Στις γυναίκες, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες επηρεάζοντας την κανονική ωοθηκική λειτουργία. Στους άνδρες, τα ΣΜΝ μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα της γονιμότητας, όπως τους όρχεις, μειώνοντας την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Ακόμα, τα ΣΜΝ, όπως η χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο της πυελικής φλεγμονώδους νόσου (PID), μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε έκτοπη κύηση ή ακόμα και στειρότητα.

Το να γνωρίζετε τους κινδύνους και το να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα, όπως τη χρήση προφυλακτικών και τακτικές ιατρικές εξετάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της γονιμότητας.

newlife-ivf-2.jpg

Ποια προληπτικά μέτρα να λάβετε πριν προχωρήσετε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κάποιο ΣΜΝ, είναι βασικό να λάβετε κάποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Αρχικά, το ζευγάρι θα πρέπει να υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις για όλα τα ΣΜΝ, ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να εντοπιστεί και θα θεραπευτεί εγκαίρως. Μ’ αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθεί ή θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο.

Η Σημασία της Έγκαιρης Διάγνωσης ΣΜΝ για Μελλοντικούς Γονείς κατά τη Διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των ΣΜΝ είναι στοιχεία κλειδιά για την προστασία της γονιμότητας και την επίτευξη ενός υγιούς παιδιού. Στο κλινικό περιβάλλον της Newlife IVF Greece, προσφέρουμε προηγμένες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για τον τρόπο με τον οποίο τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) επηρεάζουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Γι’ αυτό, έχουμε φροντίσει να προσφέρουμε εκτεταμένες εξετάσεις και θεραπείες, ώστε να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να προγραμματίζουν το μέλλον τους με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Καταλήγοντας, τα ΣΜΝ αποτελούν σοβαρή απειλή για τη γονιμότητα, και η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας.

Στη Newlife IVF Greece, είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας προς τη γονιμότητα, προσφέροντάς σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη.

INFO!

Newlife IVF Greece

Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 457770, 2310 457780, 2313 252028