ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Ένας νεκρός από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές - Δύο ακόμη νοσηλεύονται

Θεσσαλία: Ένας νεκρός από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές - Δύο ακόμη νοσηλεύονται
Unsplash

Ένας άνδρας 57 ετών έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ενώ άλλοι δυο νοσηλεύονται με την ίδια ασθένεια με τον έναν να είναι σε βαριά κατάσταση σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, και με πληροφορίες από την ΕΡΤ, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

Όπως είπε σήμερα 29/9 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. «Από την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται σε εννέα εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται» είπε ο κ. Σερέτης.

Κατά τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Επίσης, καταγράφηκαν 1.272 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.

Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, υπογράμμισε.

Τέλος συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου 1.761 άτομα και 164 παιδιά έναντι της ηπατίτιδας Α.

Για το δίκτυο ελέγχου υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.018 λήψεις δειγμάτων και θα ακολουθήσει εντός της μέρας ειδική ανακοίνωση με αναλυτικό πίνακα για την καταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης στου Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ