ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο στιχουργός του «Μία είναι η ουσία» Λευτέρης Χαψιάδης

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο στιχουργός του «Μία είναι η ουσία» Λευτέρης Χαψιάδης
Η ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου με τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη Χάρις Αλεξίου / Instagram

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε τη Δευτέρα (2/10) ο στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων Λευτέρης Χαψιάδης, γνωστός για τις επιτυχίες «Μια είναι η ουσία» και «Βαρδάρης».

Ο διακεκριμένος στιχουργός, σύμφωνα με το τοπικό μέσο pameevro νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τον τελευταίο μήνα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον Λευτέρη Χαψιάδη αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή της στο Instagram η Χάρις Αλεξίου υπόσχοντας πως «θα σε τραγουδάμε φίλε μου».

https://www.instagram.com/p/Cx5hj1xKv77/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ποντιακή καταγωγή

Ο Λευτέρης Χαψιάδης, με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε τον Οκτώβριο 1953 στις Φέρες και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Κοίλαστον Έβρο.

Ο Χαψιάδης παρέμεινε πιστός στην ποντιακή καταγωγή του και συντέλεσε στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της γης των προγόνων του.

Συμμετείχε στην παραγωγή τριών CD στην ποντιακή διάλεκτο, με ερμηνευτές τον Καζαντζίδη και τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη.

Η στιχουργική κληρονομιά

Είχε γράψει τους στίχους συνολικά 525 τραγουδιών, ανάμεσά τους και το «Μια είναι η ουσία» που κυκλοφόρησε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε αρχικά από τη Χάρι Αλεξίου και αργότερα από αρκετούς άλλους ερμηνευτές, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Νταλάρα.

Γνωστά είναι και τα τραγούδια του «Βαρδάρης», «Καλύτερα ελεύθερος», «Καλύτερα μονάχη μου».

Ανάμεσα στα τραγούδια του υπάρχουν δύο που αναφέρονται στον Νομό Έβρου και τις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας. Αυτά είναι το «Αλεξανδρούπολη μεριά», που ερμήνευσε αρχικά ο Δημήτρης Μητροπάνος, και το «Ορεστιάδα» που ερμήνευσαν ο Στέλιος Διονυσίου και ο Γιάννης Πλούταρχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ