ΕΛΛΑΔΑ

Η καθέλκυση της ελληνικής Belharra «Κίμων F-601»

Η καθέλκυση της ελληνικής Belharra «Κίμων F-601»
Naval

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra στα ναυπηγεία της Naval Group στη πόλη Λοριάν της Γαλλίας και το CNN Greece βρέθηκε εκεί μεταφέροντας όλες τις εξελίξεις. 

Η «Κίμων F-601» βρέθηκε στο νερό και παρουσιάστηκε επίσημα στον υπουργό Άμυνας της χώρας Νίκο Δένδια, που συνοδεύτηκε απο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση.

Η «Κίμων F-601» είναι η πρώτη από τις 3 νέες φρεγάτες της κλάσης που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά απο 27 χρόνια.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό ναυτικό παρέλαβε πολεμικό πλοίο ήταν 1996, με την παράδοση της 4ης φρεγάτας ΜΕΚΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Ο Νίκος Δένδιας και ο Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ξεναγήθηκαν στη νεότευκτη φρεγάτα «Κίμων F-601» και στη συνέχεια επιθεώρησαν τις εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος F-602» η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης των τμημάτων της.

Ο υπουργός Άμυνας μετέβη επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Αμέσως μετά, μετέβη στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή και το προσωπικό του.

Υπερόπλο στο Αιγαίο

Οι πανίσχυρες Βelharra, θα αποτελέσουν ένα υπερόπλο στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σχεδιάστηκαν με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών. Έχουν αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου και με τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα ταιριάζουν «γάντι» στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, που λόγω της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δυνάμει με άλλες χώρες της περιοχής, διευρύνει τον επιχειρησιακό του ορίζοντα.

Η πρώτη φρεγάτα Belharra, ο «Κίμων F-601» στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω, για να διορθωθούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο, ενώ υπολογίζεται οτι θα παραδοθεί στο ελληνικό ναυτικό στις αρχές του 2025.

Σε αυτή τη φάση από την ελληνική φρεγάτα λείπει ο ιστός πολλαπλών ρόλων πανοραμικής απεικόνισης (PSIM), που περιέχει το ραντάρ, το κέντρο μάχης και τους αισθητήρες του πλοίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία να αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η δεύτερη φρεγάτα Belharra, ο «Νέαρχος F-602» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025 και η τρίτη φρεγάτα ο «Φορμίων F-603», που ξεκίνησε να χτίζεται τον περασμένο Ιούλιο, το 2026.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των πρώτων 120 μελών του πληρώματος για τη φρεγάτα «Κίμων F-601», τα οποία μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα μεταβούν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν πάνω στα συστήματα του πλοίου. Ήδη έχει επιλεγεί ο κυβερνήτης και ο πρώτος μηχανικός, οι οποίοι βρίσκονται στη Λοριάν από τον Αύγουστο, παρακολουθούν το χτίσιμο του πλοίου και ενημερώνονται για τα υπερσύγχρονα συστήματα του.

Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν σε γαλλική διαμόρφωση και αμέσως μετά την παράδοση του τρίτου πλοίου, που θα είναι σε ελληνική διαμόρφωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης των δύο πρώτων, ώστε να αποκτήσουν και αυτές τα ίδια οπλικά συστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ