ΕΛΛΑΔΑ

Νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό - Τι σηματοδοτεί η καθέλκυση της πρώτης Belharra (Pics & Vids)

Νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό - Τι σηματοδοτεί η καθέλκυση της πρώτης Belharra (Pics & Vids)
Naval Group

Ένα υπερόπλο στις ελληνικές θάλασσες, θα αποτελέσουν οι πανίσχυρες φρεγάτες Βelharra, η πρώτη εκ των οποίων καθελκύστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (4/10) στα νερά της Λοριάν και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Naval Group της Γαλλίας, εκεί όπου βρέθηκε και το CNN Greece

Οι νέες φρεγάτες που έρχονται να προστεθούν στον ελληνικό πολεμικό στόλο, σχεδιάστηκαν με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών. Έχουν αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου και με τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα ταιριάζουν «γάντι» στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, που λόγω της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δυνάμει με άλλες χώρες της περιοχής, διευρύνει τον επιχειρησιακό του ορίζοντα.

Η πρώτη φρεγάτα Belharra, ο «Κίμων F-601» στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω, για να διορθωθούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο, ενώ υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί στο ελληνικό ναυτικό στις αρχές του 2025.

Σε αυτή τη φάση από την ελληνική φρεγάτα λείπει ο ιστός πολλαπλών ρόλων πανοραμικής απεικόνισης (PSIM), που περιέχει το ραντάρ, το κέντρο μάχης και τους αισθητήρες του πλοίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία να αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η δεύτερη φρεγάτα Belharra, ο «Νέαρχος F-602» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025 και η τρίτη φρεγάτα ο «Φορμίων F-603», που ξεκίνησε να χτίζεται τον περασμένο Ιούλιο, το 2026.

Ακολουθεί εκπαίδευση πληρώματος

Εν τω μεταξύ, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των πρώτων 120 μελών του πληρώματος για τη φρεγάτα «Κίμων F-601», τα οποία μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα μεταβούν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν πάνω στα συστήματα του πλοίου. Ήδη έχει επιλεγεί ο κυβερνήτης και ο πρώτος μηχανικός, οι οποίοι βρίσκονται στη Λοριάν από τον Αύγουστο, παρακολουθούν το χτίσιμο του πλοίου και ενημερώνονται για τα υπερσύγχρονα συστήματα του.

Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν σε γαλλική διαμόρφωση και αμέσως μετά την παράδοση του τρίτου πλοίου, που θα είναι σε ελληνική διαμόρφωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης των δύο πρώτων, ώστε να αποκτήσουν και αυτές τα ίδια οπλικά συστήματα.

Παρουσία Δένδια η καθέλκυση

Η «Κίμων F-601» βρέθηκε στο νερό και παρουσιάστηκε επίσημα στον υπουργό Άμυνας της χώρας Νίκο Δένδια, που συνοδεύτηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση.

«Η φρεγάτα «Κίμων», μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας. Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας ''Κίμων" της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». «Περνάμε», ανέφερε, «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα».

Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι' αυτό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ