ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας: Γεμάτη ανακρίβειες η εισαγγελική πρόταση για την ανθρωποκτονία 16χρονου Ρομά από αστυνομικό

Κούγιας: Γεμάτη ανακρίβειες η εισαγγελική πρόταση για την ανθρωποκτονία 16χρονου Ρομά από αστυνομικό
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Γεμάτη από αναλήθειες και εντελώς αυθαίρετες σκέψεις και συμπεράσματα» υποστηρίζει πως είναι η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθύμισε πως στην εν λόγω υπόθεση «ο ίδιος Εισαγγελέας είχε ασκήσει την ποινική δίωξη κατηγορώντας τον εντολέα μου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ο ίδιος Εισαγγελέας γνωμοδότησε ότι έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας μου, αλλά τελικώς τόσο ο Ανακριτής που διενέργησε το ανακριτικό έργο, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο που έλυσε την διαφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως, έκριναν ότι ο εντολέας μου πρέπει να μείνει ελεύθερος».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κούγιας, εφόσον ο εντολέα του του δώσει σχετική εντολή, θα στραφεί δικαστικά «τόσο και σε ποινικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δικαστηρίων ειδικά για το σκέλος της εισαγγελικής προτάσεως, όπου χαρακτηρίζεται ο εντολέας μου ρατσιστής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια:

«Έλαβα γνώση της εισαγγελικής προτάσεως στη γνωστή υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 16χρονου ΡΟΜΑ από τον εντολέα μου αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη και το μόνο, το οποίο μπορώ να πω με πολύ σκληρό τρόπο, είναι ότι η εισαγγελική πρόταση είναι γεμάτη από αναλήθειες, εντελώς αυθαίρετες σκέψεις και συμπεράσματα και από δικαστικώς ελεγκτέες, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εξυβριστικές και συκοφαντικές όσον αφορά την προσωπικότητα του εντολέα μου εκφράσεις και λέξεις από τον Εισαγγελέα που έκανε την πρόταση.

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψιν μετά από 50 σχεδόν χρόνια ποινικής δικηγορίας ότι το μεγάλο πρόβλημα της ποινικής Δικαιοσύνης είναι οι εισαγγελικές προτάσεις, οι οποίες με φωτεινές εξαιρέσεις είναι συνήθως εντελώς υπερβολικές και σχεδόν πάντοτε παραπεμπτικές και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται κατ’ ελάχιστο ποσοστό αποδεκτές από τους τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κατά το Σύνταγμα απονέμουν Δικαιοσύνη.

Στην υπόθεση του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζω ότι ο ίδιος Εισαγγελέας είχε ασκήσει την ποινική δίωξη κατηγορώντας τον εντολέα μου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ο ίδιος Εισαγγελέας γνωμοδότησε ότι έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας μου, αλλά τελικώς τόσο ο Ανακριτής που διενέργησε το ανακριτικό έργο, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο που έλυσε την διαφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως, έκριναν ότι ο εντολέας μου πρέπει να μείνει ελεύθερος.

Εφόσον ο εντολέας μου δώσει σε μένα τη σχετική εντολή, θα στραφώ δικαστικώς τόσο και σε ποινικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δικαστηρίων ειδικά για το σκέλος της εισαγγελικής προτάσεως, όπου χαρακτηρίζεται ο εντολέας μου ρατσιστής.

Υπενθυμίζω ότι ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει στους Εισαγγελείς και στους Δικαστές να εκτοξεύουν εξυβρίσεις και να συκοφαντούν τους κατηγορουμένους και ότι αν το κάνουν υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη.

Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και ο εντολέας μου αναμένουμε την κρίση των Δικαστών που θα δικάσουν την υπόθεση, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που απονέμουν τη Δικαιοσύνη και κρίνουν την τύχη των κατηγορουμένων, αφού τόσο εμείς οι Δικηγόροι, όσο και οι Εισαγγελείς έχουμε μόνο τον θεσμικό ρόλο, ανάλογα με την νομική επάρκεια και το κύρος του καθενός από εμάς, να βοηθούμε την Δικαιοσύνη να εκδίδει δίκαιες αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ