ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης για το Πολεμικό Ναυτικό

Ακόμα ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης για το Πολεμικό Ναυτικό
ΓΕΝ

To Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς τις διαδικασίες ενίσχυσης του Στόλου με νέες πλώρες, για να αντικαταστήσει τα υπέργηρα σκαριά που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα παραχωρείται επίσημα στο Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «PERSEAS I», το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια μεγάλη σειρά σημαντικών αποστολών.

Ο «PERSEAS» αποτελεί δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναύαρχου επί τιμή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Πρόκειται για τη δωρεά του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου προς το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από τα πλοία «ΚΥΚΝΟΣ», «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», το οποίο διαθέτει πλήθος ενσωματωμένων σημαντικών τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στόλου.

Tο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «PERSEAS I» διαθέτει, μεταξύ άλλων, υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει χωρίς να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων και ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

ΓΕΝ

Ο «PERSEAS» διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυροί γερανοί ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέoς εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ενώ ο εξοπλισμός του μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο.

Εν καιρώ ειρήνης το πλοίο με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλοίο-νοσοκομείο, πλοίο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα νησιά μας και για τα μεγάλα ετήσια εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ