ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ηχορύπανση στην Αθήνα

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ηχορύπανση στην Αθήνα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ εκτίθεται από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων.

Εξίσου ανησυχητικό είναι, ότι στα ίδια επίπεδα (65 ντεσιμπέλ) υπόκειται ακόμα και τις νυχτερινές ώρες το 13% των κατοίκων της Αθήνας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις μετρήσεις για την κατάρτιση χαρτών θορύβου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 ντεσιμπέλ.

Οι δρόμοι στους οποίους η ηχορύπανση σπάει κάθε ρεκόρ είναι ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου - Φιδειπίδου - Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 ντεσιμπέλ. Ακόμη, θόρυβο μεγαλύτερο των 70 ντεσιμπέλ κατέγραψαν οι επιστήμονες σε περιφερειακές οδούς της Αθήνας και σε γειτονιές παρακείμενες των κεντρικών λεωφόρων.

Στη Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων υπόκειται σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 ντεσιμπέλ στη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία από την παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε ηχορύπανση περιλαμβάνουν ταχυπαλμίες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κρίσεις πανικού και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ