ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Χουλιάρας για σεισμό: Παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να παίζουμε μπαρμπούτι με τους πολίτες

Χουλιάρας για σεισμό: Παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να παίζουμε μπαρμπούτι με τους πολίτες
Σεισμογράφος ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας ο σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (13/10) στην περιοχή της Λαυρεωτικής, όπως τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάραςενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις σεισμικές δονήσεις και να μην «παίζουμε μπαρμπούτι με την ανησυχία των πολιτών».

Ειδικότερα, ο σεισμολόγος ανέφερε πως «στη συγκεκριμένη συστάδα έχουν σημειωθεί μερικές δεκάδες δονήσεις, που αριθμούν σε λιγότερες των 100».

Αυτό το φαινόμενο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος παρακολουθείται σεισμικά, αλλά δεν αποτελεί μια έντονη δραστηριότητα «όπως έχουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδος σε συχνά χρονικά διαστήματα, που δημιουργούν προβλήματα και ζημιές».

Διευκρινίζει, όμως, πως «δεν μπορούμε να παίζουμε «μπαρμπούτι» με την ανησυχία του Έλληνα πολίτη» και καθησυχάζοντας τους κατοίκους της περιοχής αναφέρει πως «τα μεγέθη είναι μικρά, δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Χουλιάρας σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι υποθαλάσσια, αλλά είναι κοντά στην Αθήνα και αυτός είναι ο λόγος ανησυχίας. Διότι ο κόσμος δεν έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς».

«Το να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς ήταν οδηγία, που είχε δοθεί το 1981 μετά το σεισμό των Αλκυονίδων» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί δύο σεισμικές δονήσεις στη Λαυρεωτική αισθητές στην Αθήνα, ένας μεγέθους 3,7 βαθμών Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου (7/10) και ένας μεγέθους 3,8 Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής (13/10).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα Βόρεια- Βορειοανατολικά της Αγίας Μαρίνας Λαυρεωτικής και εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ