ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες στη Σάμο-Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά Β. Αιγαίου

Μάχη με τις φλόγες στη Σάμο-Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά Β. Αιγαίου
Πυρκαγιά (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Σάμο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο νησί εξακολουθεί να καίει.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην παλιά χωματερή της Σάμου, μαίνεται για δεύτερη ημέρα χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Επίσης, εν πλω προς την Σάμο βρίσκεται το αρματαγωγό Ικαρία του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφέροντας 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος προς ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο νησί για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το Ικαρία απέπλευσε τις πρωινές ώρες από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου.

Οι αρχές είναι σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη χώρα και σήμερα, Σάββατο, καθώς σε κάποιες περιοχές είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και ειδικότερα Σάμος, Χίος και Ικαρία, είναι οι περιοχές στις οποίες είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ