ΕΛΛΑΔΑ

«Σε στενό κύκλο η δολοφονία, αλλά...»

«Σε στενό κύκλο η δολοφονία, αλλά...»

Ο νεκρός άντρας, πεσμένος στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, φαίνεται πως ήταν ένα σχετικά αναμενόμενο περιστατικό στον περίεργο, κηρυγμένο πλέον, πόλεμο.

Πόλεμο μεταξύ ομάδων του υποκόσμου των ναρκωτικών και άλλων ομάδων που με ιδεολογικο – πολιτικά επιχρίσματα στις απόψεις τους αξιώνουν την επαναφορά της όποιας καθαρότητας της περιοχής. Είναι ένα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από την πρώτη, κιόλας, ανάγνωση της προκήρυξης που αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org η οποία υπογράφεται από κάποια ομάδα με τον τίτλο «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» που αναλαμβάνουν την ευθύνη της δολοφονίας του άντρα από την Αίγυπτο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάληψη ευθύνης για δολοφονία με ερείσματα στην "κάθαρση" μιας περιοχής από "μαφιόζικα κυκλώματα".

Αυτό που πάτησε το κουμπί του συναγερμού στις υπηρεσίες Ασφαλείας και κυρίως στην Αντιτρομοκρατική αλλά και στην Κρατική Ασφάλεια ήταν οι πρώτες σκέψεις για το αν επρόκειτο για μια δολοφονία ενταγμένη σε μια αλυσίδα που έκανε την αρχή με τον φόνο του Αιγύπτιου. Με δεδομένο το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό στην περιοχή των Εξαρχείων έχουν καταγραφεί πολλές μικροσυγκρούσεις –ακόμα και ένοπλες- μεταξύ διαφόρων ομάδων, είχε δημιουργήσει την αίσθηση στις αρχές ότι «αργά ή γρήγορα κάτι χειρότερο θα συνέβαινε». Παράλληλα, οι διάφορες επιθετικές κινήσεις στην περιοχή τον τελευταίο καιρό, όπως εμπρησμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και άλλες, ερμηνεύονταν ως «μηνύματα διεκδίκησης του ελέγχου της περιοχής» προς όλους, τόσο ως προς την αστυνομία όσο και τις ομάδες του υποκόσμου.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η δολοφονία του Αιγυπτίου και η συνακόλουθη ανάληψη ευθύνης δεν είναι εναρκτήρια πράξη κάποιων γενικευμένων επιθέσεων με σκοπό τα όσα διατείνονται οι συντάκτες του μακροσκελούς κειμένου. Είναι κάτι μεμονωμένο και σε πολύ συγκεκριμένα πλαίσια καθώς όσα καταγράφονται για τη συμπεριφορά του Αιγυπτίου σε διάφορα επεισόδια στης περιοχή τω Εξαρχείων, φαίνεται –κατά τις αρχές- να ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Το ερώτημα, βεβαίως, γιατί δεν επενέβαιναν οι αρχές ενώ συνέβαιναν όλα όσα καταγράφουν οι συντάκτες του κειμένου, δεν απαντάται εύκολα ούτε και πρόθυμα από τις αρχές.


Αυτό που θεωρείται βέβαιον μετά την ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του Αιγυπτίου είναι ότι οι ομάδες που ευαγγελίζονται την κάθαρση της περιοχής των Εξαρχείων μετέρχονται μεθόδους και τρόπους δράσης που χρειάζονται διασυνδέσεις με άλλες ομάδες του υποκόσμου τόσο για τις ανάγκες του εξοπλισμού με όπλα όσο και για τις εκτελεστικές ανάγκες των σχεδίων τους. Όλοι, βεβαίως, εκτός από τις παραπάνω εκτιμήσεις κάνουν και την ...προσευχή τους να μην πρόκειται για έναν καλοκαιρινό φαύλο κύκλο βίας και αίματος στα Εξάρχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ