ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Απορρίφθηκε το αίτημά της για νέα τοξικολογική πραγματογνωμοσύνη

Δίκη Πισπιρίγκου: Απορρίφθηκε το αίτημά της για νέα τοξικολογική πραγματογνωμοσύνη
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα το αίτημα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου για διενέργεια νέας τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας, είτε από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ είτε από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Το εν λόγω αίτημα υπέβαλε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, Αλέξης Κούγιας με σκοπό, όπως ανέφερε, να ανευρεθεί η «πραγματική αλήθεια», καθώς, μεταξύ άλλων, «ο κ. Ράικος κατέληξε στο συμπέρασμά του και τύλιξε σε μια κόλα χαρτί την κυρία κατηγορουμένη, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δεν την ξέρει κανείς και δεν υπάρχει σε καμία βιβλιογραφία».

Την απόρριψη του αιτήματος ζήτησε μάλιστα και η εισαγγελέας της έδρας λέγοντας χαρακτηριστικά : «Το αίτημα για πραγματογνωμοσύνη υποβάλλεται με σαφήνεια. Με το αίτημα αμφισβητείται στην ουσία η αιτία θανάτου από κεταμίνη, η μεθοδολογία του κ. Ράικου, ο τρόπος της εξέτασης, καθώς και το εύρημα των 6,6 mg ανά λίτρο αίματος στο αίμα της θανούσης. Αυτή είναι η θέση της υπεράσπισης από την πρώτη ημέρα της δίκης. Έχουν εξεταστεί στο ακροατήριο δυο τοξικολόγοι που δεν αμφισβητήθηκαν και τρεις ιατροδικαστές. Έχουν καταθέσει για όλα τα ζητήματα. Με βάση αυτές τις καταθέσεις και όλα τα έγραφα της δικογραφίας, θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι σε θέση να εξάγει ασφαλή κρίση και δεν χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη».

Ο κ. Κούγιας επέμεινε: «Ο Ράικος συνόδεψε την έρευνά του με ένα συμπέρασμα, το οποίο υιοθέτησε ο κ. Μπουζιάνης μετά. Δεν θα γίνει δηλαδή πραγματογνωμοσύνη για αυτό το θέμα; Ποιο είναι το ζητούμενο, να τελειώνει η δίκη άμεσα; Την κυρία κατηγορουμένη την τυλίξανε σε μια κόλα χαρτί. Τι θα πάθει δηλαδή το δικαστήριό σας να διακόψει μια εβδομάδα και να διατάξει πραγματογνωμοσύνη; Να σεβαστείτε τα δικαιώματα της κατηγορουμένης».

«Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Κούγιας, υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος εξετάστηκε συμπληρωματικά μετά από αίτημα της υπεράσπισης και προκειμένου να προσκομίσει, εφόσον υπήρχαν, φωτογραφίες από τη νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε στη σορό του παιδιού.

Ωστόσο, ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν έχει φωτογραφίες από τη νεκροψία «διότι κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται» και εν συνεχεία απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κούγια τόνισε ότι δεν έχει στοιχεία για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της τοξικολογικής εξέτασης του κ. Ράικου.

Κούγιας: Σε πόσες περιπτώσεις που χρειάζεται τοξικολογική εξέταση, η ιατροδικαστική υπηρεσία αγνοεί τη δικό της τοξικολογικό εργαστήριο και στέλνει αλλού δείγμα για έλεγχο;

Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά μόνο μια φορά έχω στείλει αλλού, στην υπόθεση Ασλάνη.

Κούγιας: Ποιος είναι αυτός που σας είπε «αγνοήστε την Λευκίδου (σ.σ. τοξικολόγου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών) και πηγαίνετε στο Ράικο»;

Μάρτυρας: Μίλησα μαζί της για τη πολυφαρμακία που ελάμβανε τα παιδί και για να βρούμε αν υπήρχαν τοξικές δόσεις μου είπε να στείλουμε πάνω (σ.σ. στο εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ). Ήταν απόφαση που ελήφθη από κοινού.

Κούγιας: Δηλαδή, η κ. Λευκίδου αγνόησε τον εαυτό της;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να κάνει ποσοτικό έλεγχο. Λόγω της πολυφαρμακίας το αποφασίσαμε, δεν είναι σύνηθες να βρίσκουμε τόσα φάρμακα.

Πρόεδρος: Υπάρχει έγγραφο στη δικογραφία από την ιατροδικαστική υπηρεσία που ζητάει από τον κ. Ράικο έρευνα, επειδή ρωτάτε τόση ώρα….

Κούγιας: Τι σημαίνει για εσάς αυτό που είπε ο εδώ ο κ. Ράικος, ότι επειδή γινόταν συζήτηση για το ροκουρόνιο στα ΜΜΕ έκανε συμπληρωματικές εξετάσεις και το ανακάλυψε μετά; Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια λέτε ότι στην τοξικολογική εξέταση που γίνεται στο αίμα πρέπει να βρεθούν όλα τα φάρμακα;

Μάρτυρας: Πάντοτε συμβαίνει αυτό, δεν είναι επιλεκτικό, όλες οι ουσίες πρέπει να βρεθούν.

Κούγιας: Αυτό που βρήκε ο κ. Ράικος μπορείτε να μας πείτε αν είναι αξιόπιστο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία; Ο τρόπος που επέλεξε να κάνει τον ποσοτικό έλεγχο είναι αξιόπιστος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον κ. Ράικο, δεν ξέρω την μέθοδό του.

Κούγιας: Κανείς δεν την ξέρει. Ποια βιβλιογραφία αναφέρει τη μέθοδο του Ράικου;

Μάρτυρας: Εγώ δεν ξέρω την μέθοδο που ακολούθησε, δεν τη γνωρίζω. Δεν έχω στοιχεία που να μπορέσω να την αμφισβητήσω. Δεν έχω εμπειρία σε θάνατο από κεταμίνη.

Κούγιας: Ποια είναι η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο Ράικος;

Μάρτυρας: Από τις δικές μου γνώσεις, εγώ δεν βρήκα βιβλιογραφία για θάνατο από κεταμίνη.

Κούγιας: Ο κ. Τσατσάκης είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά αυτή η μέθοδος. Μπορείτε να το αμφισβητήσετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω κανένα συνάδελφο, δεν έχω βιβλιογραφία. Το ότι δεν βρήκα βιβλιογραφία όμως, δεν σημαίνει ότι μπορώ να αμφισβητήσω…

Κούγιας: Δεν ξέρω πώς κοιμάστε μετά από αυτή την ιστορία…

Πρόεδρος: Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλάτε στο μάρτυρα…

Κούγιας: Ας μου κάνουν μήνυση και ο μάρτυρας και ο Ράικος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ