ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Διαθέσιμη για ραντεβού η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Διαθέσιμη για ραντεβού η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο
AP Photo / Rick Bowmer

Διάθεσιμη για τους πολιτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό κατά της COVID 19 σε 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας είναι η σχετική πλατφόρμα

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους ίδιους τρόπους που ίσχυαν έως τώρα: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω των φαρμακείων.

Οι ομάδες εμβολιασμού χωρίζονται σε τρεις.

Στην πρώτη για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω, οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από σήμερα

Στις ηλικίες, 5 έως 11 ετών οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από 23 Οκτωβρίου, ωστόσο τα ραντεβού μπορούν από τώρα να προγραμματιστούν.

Στις ηλικίες από 6 μηνών έως 4 ετών οι εμβολιασμοί επίσης θα ξεκινήσουν από τις 23 Οκτωβρίου και τα ραντεβού ήδη μπορούν να προγραμματιστούν.

Έχουν έρθει στην Ελλάδα 1,6 εκατ. εμβόλια και η χώρα μας έχει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μονοδύναμο εμβόλιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο παλιός ιός, προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα έχουν διασταυρούμενη ανοσία. Το εμβόλιο αυτό έλαβε έγκριση αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισαν ότι «δεν συστήνουμε γενικά κάντε το εμβόλιο, αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες», όπως: από 6-59 ετών άτομα με συνοδά νοσήματα, οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι. «Εάν επομένως οι παραπάνω ομάδες εμβολιαστούν τότε θα έχουμε μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 30%», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής το 45% των περιστατικών με κορωνοιό αφορά στην παραλλαγή ΧΒΒ.1.5.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ