ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό CNN Greece: Τι έδειξε η ελληνική έρευνα για τη φονική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών

Αποκλειστικό CNN Greece: Τι έδειξε η ελληνική έρευνα για τη φονική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες οι βελγικές Αρχές, που αναζητούσαν πληροφορίες για πέντε κινητά τηλέφωνα στα οποία ο 45ρονος Τυνήσιος που δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και σκότωσε στις Βρυξέλλες δύο ανθρώπους, είχε στείλει μηνύματα μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, την ίδια διαδικασία είχαν ακολουθήσει οι βελγικές Αρχές και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη βάση της διεθνούς συνεργασίας για το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα στην αναζήτηση που έκανε διαπίστωσε ότι ένα από αυτά τα πρόσωπα που δέχτηκαν τα μηνύματα είχε περάσει από την Ελλάδα το 2016 και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Ήταν ένα από τα χιλιάδες άτομα τα οποία είχαν φτάσει παράνομα στη χώρα μας, ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα και μετά εγκατέλειψαν τη χώρα και από τότε δεν έδωσαν ξανά κάποιο ίχνος. Τα υπόλοιπα τηλέφωνα, τα οποία είχαν δεχθεί τα μηνύματα από τον 45χρονο δράστη της αιματηρής επίθεσης δεν φάνηκε να είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη χώρα μας.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων με πιο πιθανό όπως λένε οι Αρχές να πρόκειται για άτομα τα οποία ανήκαν στον κοινωνικό κύκλο του δολοφόνου.

Η μέχρι τώρα διεξοδική έρευνα των Αρχών στην Ελλάδα δεν έχει καταλήξει στο να υπάρχουν «εν υπνώσει θύλακες» ή «μοναχικοί λύκοι» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια.

Για να διασφαλίσουν ακόμα περισσότερο ότι οι αρχές ασφαλείας θα έχουν πλήρη γνώση για τα άτομα που έρχονται μέσω των ροών στην Ελλάδα, έχουν αποστείλει περισσότερο προσωπικό στα κέντρα κράτησης, ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνεται η ταυτοποίηση των ατόμων. Στη συνέχεια να μπαίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στη βάση δεδομένων και μέσω των συνεντεύξεων να σχηματίζουν πλήρη εικόνα οι Αρχές για το κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί η εμφανής αστυνόμευση όχι μόνο σε Ισραηλινούς και Αμερικανικούς στόχους, αλλά το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε πλατείες και πάρκα.

Παράλληλα, όλες οι διαβαθμισμένες σε υψηλό επίπεδο υπηρεσίες της χώρας είναι σε απευθείας επαφή με όλες τις ξένες αντίστοιχες υπηρεσίες για ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ