ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο
UNSPLASH

Διαθέσιμη για τους πολίτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας είναι η σχετική πλατφόρμα.

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους ίδιους τρόπους που ίσχυαν έως τώρα: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω των φαρμακείων.

Οι ομάδες εμβολιασμού

  • Στην πρώτη για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω έχουν ήδη ξεκινήσει
  • Στις ηλικίες, 5 έως 11 ετών οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν από 23 Οκτωβρίου
  • Στις ηλικίες από 6 μηνών έως 4 ετών οι εμβολιασμοί επίσης ξεκίνησαν από τις 23 Οκτωβρίου

Έχουν έρθει στην Ελλάδα 1,6 εκατ. εμβόλια και η χώρα μας έχει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μονοδύναμο εμβόλιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο παλιός ιός, προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα έχουν διασταυρούμενη ανοσία. Το εμβόλιο αυτό έλαβε έγκριση αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισαν ότι «δεν συστήνουμε γενικά κάντε το εμβόλιο, αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες», όπως: από 6-59 ετών άτομα με συνοδά νοσήματα, οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι. «Εάν επομένως οι παραπάνω ομάδες εμβολιαστούν τότε θα έχουμε μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 30%», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής το 45% των περιστατικών με κορωνοιό αφορά στην παραλλαγή ΧΒΒ.1.5.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ