ΕΛΛΑΔΑ

Ζώντας ποιοτικά με ένα αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα

Ζώντας ποιοτικά με ένα αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα

*Γράφει ο Ιωάννης Μπάρκης

Τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της Δερματολογίας, με πιο γνωστά, την ατοπική δερματίτιδα, την ψωρίαση, τη λεύκη, τη γυροειδή αλωπεκία, τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα και με λιγότερο συχνά εμφανιζόμενα, το δερματικό ερυθηματώδη λύκο, την εντοπισμένη σκληροδερμία και τις πομφολυγώδεις δερματοπάθειες, αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Οι προαναφερόμενες παθήσεις δεν ταλαιπωρούν μόνο τους ενήλικες, αλλά και άτομα μικρότερης ηλικίας. Πιο συχνά στους μικρούς μας ασθενείς εμφανίζονται η ατοπική δερματίτιδα, η λεύκη και η γυροειδής αλωπεκία. Στην πλειοψηφία τους τα νοσήματα αυτά, είτε σε μικρούς είτε σε μεγάλους, δημιουργούν δυσάρεστες δερματικές εκδηλώσεις, που συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα και άλλες συννοσηρότητες, που δημιουργούν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικός αντίκτυπος στην προσωπική, επαγγελματική και ερωτική ζωή. Όλα αυτά καταλήγουν στην έντονη διαταραχή της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι έχουμε στη διάθεσή μας νέες, καινοτόμες θεραπείες, που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε στους ασθενείς μας καλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ελέγχοντας τόσο τα συμπτώματα της νόσου όσο και τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με αυτή, κυρίως όμως με μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς τις παρενέργειες των παλαιότερων θεραπειών.

Πιο ειδικά δε η γυροειδής αλωπεκία, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η Λεύκη και η Ψωρίαση, που στο παρελθόν οι θεραπείες που είχαμε στη διάθεσή μας είχαν μικρή πιθανότητα επιτυχίας, σήμερα με τις σύγχρονες θεραπείες αντιμετωπίζονται εξαιρετικά αποτελεσματικά. Παράλληλα αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να εγκριθούν και άλλες καινοτόμες θεραπείες με πρωτοποριακό τρόπο δράσης και έτσι θα εμπλουτίσουμε σημαντικά την θεραπευτικής μας φαρέτρα.

Χρονιά- σταθμός για τη λεύκη

Επίσης φέτος είναι χρονιά-σταθμός για την αντιμετώπιση της λεύκης με τη νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή, σε μορφή κρέμας, η οποία ανήκει στην κατηγορία των JAK-αναστολέων, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους. Οσονούπω αναμένουμε νεότερα θεραπευτικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη νόσο.

Όπως δε συμβαίνει στις περισσότερες παθήσεις η έγκαιρη διάγνωσή τους σε συνδυασμό με τη συστηματική θεραπεία αυτών δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα Δερματολόγο να ελέγξει τα συμπτώματα και τις νόσους προσφέροντας στους πάσχοντες μια καλύτερη ποιότητα ζωής από κάθε άποψη.

Εύλογα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημαντικότητα της ειδικότητας της δερματολογίας στην up today ενημέρωση των ασθενών, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και βεβαίως στην αποστιγματοποίηση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Αγάπησε το δέρμα σου – Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ

Έτσι, λοιπόν, με κεντρικό μήνυμα αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον Δερματολόγο σου διεξάγει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία την εκστρατεία LOVE YOUR SKIN.

Με σύμμαχο την τέχνη καθημερινοί άνθρωποι, που κάνουν διαφορετικά επαγγέλματα, έχουν διαφορετική κοινωνική ζωή, διαφορετικά όνειρα και φιλοδοξίες, μας συστήνονται αναφέροντας τελευταίο το μοναδικό κοινό τους στοιχείο, ότι δηλαδή πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα,.

Όχι γιατί δεν τους απασχολεί.

Αλλά γιατί δεν τους ορίζει, δεν τους χαρακτηρίζει.

Και φυσικά δεν επηρεάζει τη ζωή τους.

Το συζητάνε με τον Δερματολόγο τους, το αντιμετωπίζουν μαζί του και απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους με την βασική συμβουλή από την ΕΔΑΕ:

Να αγαπάς το δέρμα σου!

*Ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας – ΕΔΑΕ, Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ