ΕΛΛΑΔΑ

Ο νέος «ΖΕΥΣ» Σμηναγός Χαρίτος στο CNN Greece: «Μοναδικό το συναίσθημα τη στιγμή του μηνύματος»

Ο νέος «ΖΕΥΣ» Σμηναγός Χαρίτος στο CNN Greece: «Μοναδικό το συναίσθημα τη στιγμή του μηνύματος»
O Σμηναγός Χρήστος-Πάρις Χαρίτος εν ώρα πτήσης. CNN Greece

O Σμηναγός Χαρίτος, ο ιπτάμενος που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης και απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, μεταφέροντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα, μίλησε στο CNN Greece για την εμπειρία της αεροπορικής επίδειξης στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης, αλλά και για την εντατική εκπαίδευση της ομάδας «ΖΕΥΣ».

Ο ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας «ZΕΥΣ» Σμηναγός Χαρίτος συμμετέχει σε αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη F16 και είναι μέλος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων από το 2014. Όπως λέει είχε πολύ «έντονα συναισθήματα» την ώρα της πτήσης στη στρατιωτική παρέλαση, αλλά και πως η στιγμή της εκφώνησης του μηνύματος απο το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους F-16, έχοντας αποδέκτες όλους τους Έλληνες ήταν για εκείνον «μοναδική».

Σε ερώτηση μας σχετικά με την επιλογή του μηνύματος που συγκίνησε την Ελλάδα απάντησε ότι «η αθάνατη ελεύθερη ελληνική ψυχή, είναι το κοινό σημείο σε όλα όσα έχει κατορθώσει ο Ελληνισμός».

Μαχητικό αεροσκάφος F16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων "ZEYΣ" της Πολεμικής ΑεροπορίαςΠολεμική Αεροπορία

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σμηναγού Χρήστου-Πάρη Χαρίτου στο CNN Greece

Ήσασταν ο ιπτάμενος επίδειξης της ομάδας "ZΕΥΣ" στη φετινή στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό του Έπους του 1940. Πως νιώσατε μετά το πέρας της πτήσης;

«Eχω πολύ έντονα συναισθήματα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είδα κι εγώ την προσέλευση του κόσμου, αλλά και που εισέπραξα την χαρά και τον ενθουσιασμό τους. Ήταν μοναδικό το συναίσθημα τη στιγμή της εκφώνησης του μηνύματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε μέρα αντικρύζω το ζήλο και την προσπάθεια όλων να ανταποκριθούν στο μέγιστο σε ότι ζητηθεί. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμες για ότι απαιτηθεί».

Εκτός απο την πτήση επίδειξης εκπέμπετε μήνυμα ισχύος και αποτροπής. Πώς επιλέξατε τα λόγια του μηνύματός σας "Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατούν ελεύθερες πατρίδες";

«Αρχικός σκοπός της ομάδας "ΖΕΥΣ" είναι η πτήση επίδειξης. Να δείξουμε τις δυνατότητες του αεροσκάφους. Είναι χαρά μας και τιμή μας, τις ημέρες όπως οι εθνικές μας εορτές να δείξουμε στον κόσμο τι μπορεί να προσφέρει η Πολεμική Αεροπορία, να νιώθει ασφαλής και να ξέρει ότι προσπαθούμε και αποδίδουμε το μέγιστο. Αυτό δεν αφορά μόνο τις πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και τις πτήσεις αεροδιακομιδών, όπως και της αεροπυρόσβεσης. Σχετικά με την επιλογή του μηνύματος πιστεύω ότι η αθάνατη ελεύθερη ελληνική ψυχή, είναι το κοινό σημείο σε όλα όσα έχει κατορθώσει ο Ελληνισμός».

Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων "ΖΕΥΣ" της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Μιλήστε μας για την ειδική εκπαίδευση των ιπτάμενων της ομάδας "ΖΕΥΣ".

«Όλα αυτά που βλέπετε κάθε φορά είναι αποτέλεσμα ειδικής και εντατικής εκπαίδευσης.Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς. Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε μέσω της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων "ΖΕΥΣ" είναι οι δυνατότητες του αεροσκάφους. Εκπαιδευόμαστε συνεχώς σε πτήσεις επίδειξης, έτσι ώστε να εκτελούμε τους ελιγμούς με πρωτίστως ασφάλεια, ακρίβεια και άνεση. Όλοι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν με αυτόν τον τύπο είναι πάρα πολύ ικανοί».

Ο Σμηναγός Χρήστος - Πάρις Χαρίτος στην 340 Πολεμική Μοίρα "Αλεπού".Πολεμική Αεροπορία

O Σμηναγός (Ι) Χρήστος-Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ