ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ: Ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές από την ηλικία των 50 συνιστά η ΑΑΕ

ΗΠΑ: Ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές από την ηλικία των 50 συνιστά η ΑΑΕ
Pixabay

Νέα σύσταση – οδηγία για τους νυν και πρώην καπνιστές δίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα ο οποίος  αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών το 2023 έχουν διαγνωστεί ή θα διαγνωστούν 238.340 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα από τον οποίο θα χάσουν τις ζωές τους περίπου 127.070 άνθρωποι.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχαία και τις κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσίευσε, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συνιστά ετήσιο έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα ηλικίας 50-80 ετών που καπνίζουν ή κάπνιζαν παλαιότερα και έχουν ιστορικό 20ετούς καπνίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες συστάσεις για διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας συνιστούσε τον ετήσιο έλεγχο σε όσους ήταν 55-74 ετών, είχαν 30ετές ιστορικό καπνίσματος και είχαν λιγότερα από 15 χρόνια διακοπής του καπνίσματος.

Ωστόσο με γνώμονα τις νέες οδηγίες, δεν απαιτούνται συγκεκριμένα χρόνια από τη διακοπή καπνίσματος, ο έλεγχος αφορά σε όσους είναι ηλικίας 50-80 ετών και έχουν 20ετές ιστορικό καπνίσματος.

Η ετήσια εξέταση που συνίσταται για προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «CA: A Cancer Journal for Clinicians».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ