ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα – Νότια Αφρική: Οι άνθρωποι που χτίζουν γέφυρες «φιλίας»

Ελλάδα – Νότια Αφρική: Οι άνθρωποι που χτίζουν γέφυρες «φιλίας»

Στον κήπο της Πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 2/11 διακεκριμένα μέλη της ελληνικής και της νοτιοαφρικανικής κοινότητας για να γιορτάσουν και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Η νέα Πρέσβης της Ν. Αφρικής στην Ελλάδα, Dr Lindiwe Msengana-Ndlela, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία της Ν. Αφρικής και την υποστήριξη της Γενική Γραμματίας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καλωσόρισε ανθρώπους του πολιτικού, αθλητικού, πολιτιστικού, αλλά και του επιχειρηματικού χώρου και τους κάλεσε να «χτίσουν γέφυρες» μεταξύ των δύο χωρών και να

Άλλωστε όπως τόνισε η νέα Πρέσβης, Ελλάδα και Ν. Αφρική έχουν μια μακρά ιστορία φιλίας και συνεργασίας που πηγαίνει πίσω στις αρχές του 20 αιώνα. Με στενούς δεσμούς που συνεχίζουν να ενισχύονται από τον ενεργό ρόλο της ελληνικής διασποράς.

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Σταύρος Νικολάου, Senior Executive, Aspen Pharmacare Group. Μέλος της ελληνικής κοινότητας της Ν. Αφρικής & Επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την τελετή απονομής των βραβείων «ΑΡΓΩ 2023», όπου έλαβε το βραβείο προσφοράς στα κοινά.

«Οι τέχνες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι ορισμένοι από τους τομείς που συνδέουν στενά τις δυο χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικολάου μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, ο οποίος τόνισε πως την ώρα που «ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και πολωμένος» απαιτούνται ψύχραιμες και σοβαρές προσπάθειες συνεργασίας.

Πρέπει «να χτίσουμε δρόμους και γέφυρες» τόσο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ των δύο Ενώσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς όπως σημείωσε «έχουν υπάρξει ορισμένες προκλήσεις μεταξύ της ΑΕ και την ΕΕ, κατά την διάρκεια της πανδημίας του covid και πιστεύω πως αυτές είναι οι ευκαιρίες που θα μας φέρουν πιο κοντά».

Στις στενές φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νότια Αφρική και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους αναφέρθηκε και ο καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Υπ. Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε πως σε διμερές επίπεδο μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες που θα είναι ωφέλιμες για όλους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας «χτίζουμε γέφυρες φιλίας» με τη βοήθεια των ομογενών, των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη Ν. Αφρική.

«Έτσι, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν υπέροχο Έλληνα», ο οποίος διαπρέπει σήμερα, έχοντας ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.

chrisoulakis---nikolaou.jpg
Ο καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Υπ. Εξωτερικών και ο Δρ. Σταύρος Νικολάου, Senior Executive, Aspen Pharmacare Group.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ