ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν δύο χωριά
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Στην εκκένωση δύο χωριών προχώρησαν προληπτικά οι Αρχές στην Εύβοια καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αμυγδαλιά καίει ανεξέλεγκτα με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών. 

Μετά το χωριό Αμυγδαλιά εκκενώθηκε και στο χωριό Πρινιά, με αστυνομικούς να βοηθούν τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Όπως είπε στο evima.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμυδαλιάς: «Εγκαταλείπουμε τα χωριά, έχουμε βγει στον κεντρικό δρόμο και προσπαθούμε να κατευθυνθούμε προς την Κάρυστο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Στο σημείο έσπευσαν 40 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής δεν έχουν υπάρξει ζημιές σε σπίτια παρά μόνο σε στάβλους και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τα εναέρια μέσα που από πολύ νωρίς έφτασαν για να συνδράμουν στον περιορισμό της φωτιάς ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν ρίψεις νερού λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη. Μιλάμε για καταστροφή. Απειλούνται σπίτια, στάβλοι και ζώα. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», σημειώνει ο πρόεδρος της Αμυγδαλιάς Παν. Χουντάσης.

Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι στην μάχη με τις φλόγες την δίνουν περιορισμένες πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς αναμένονται ενισχύσεις από όλη την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή ενώ έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του Δήμου Κάρυστου και της Περιφέρειας Στερεάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης ανέφερε ότι η κατάσβεση είναι δύσκολο λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχει απλώσει η φωτιά, σχεδόν χωρίς αντίσταση, διότι οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μιλάμε για 8 – 9 μποφόρ – οι ριπές του ανέμου μπορεί σε κάποια σημεία να είναι τεράστιες. Τα εναέρια μέσα παρότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν δεν κατάφεραν να κάνουν ρίψεις. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από οικισμούς, έχει κάψει ιδιοκτησίες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δήλωσε για να προσθέσει:

«Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε γιατί στην περιοχή επικρατεί ένας πανικός αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος άνθρωπος, αλλά όπως καταλαβαίνετε σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση δεν μπορεί να είναι εύκολα προβλέψιμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ