ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι από κορωνοϊό – Μείωση των «σκληρών» δεικτών

ΕΟΔΥ: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι από κορωνοϊό – Μείωση των «σκληρών» δεικτών
Unsplash

Μείωση όλων των «σκληρών» δεικτών, των θανάτων των διασωληνώσεων και των εισαγωγών παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο κορωνοιός, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας με χιλιάδες κρούσματα, ταλαιπωρώντας κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), η θετικότητα του κορωνοιού παρουσίασε μείωση.

Ωστόσο παρά την μικρή μείωση, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν 57 θάνατοι (63 την προτελευταία εβδομάδα), 41 άνθρωποι διασωληνώθηκαν (49 το προηγούμενο επταήμερο) ενώ έγιναν 781 εισαγωγές στα νοσοκομεία (903 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου).

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η μετάλλαξη Κράκεν παραμένει κυρίαρχη, ακολουθεί η Έρις και τρίτη σε διασπορά είναι η Pirola.

Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19:

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών (n=781) παρουσίασε μείωση 22% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=24) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=21) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 41.

Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 63-96 έτη).

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Την τελευταία εβδομάδα η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την EG.5 (23%) και την ΧΒΒ.1.16 (16%). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 116 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 05 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 1 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Σε ότι αφορά την θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%* (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από αρχές Οκτωβρίου νοσηλεύτηκαν 3 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 2 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ