ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός Ιατρικής Ευεξίας: Να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκό κέντρο μακροζωΐας

Τουρισμός Ιατρικής Ευεξίας: Να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκό κέντρο μακροζωΐας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης*

Από καταβολής κόσμου, η υγεία, η ευεξία, η δύναμη και η ομορφιά συγκαταλέγονται μεταξύ των πολυτιμότερων αγαθών της ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι οι θεραπείες πρόληψης, αποκατάστασης και ευεξίας, που παρέχονται στα θέρετρα υγείας και ευεξίας συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της φυσικής υγείας, ενώ παράλληλα ενισχύουν άμεσα και έμμεσα και την οικονομία. Στα κέντρα αυτά υγείας, μέσω της αρμονικής συνεργασίας με τη φύση, προσφέρονται όλα τα μοναδικά οφέλη από τους θησαυρούς της, όπως είναι τα ιαματικά νερά, ο πηλός, το θαλασσινό νερό, το κλίμα, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες αντιστρές, αναζωογόνησης, αντιγήρανσης, ψηφιακής αποτοξίνωσης και ανακούφισης συμπτωμάτων long Covid Syndrome.

Συντελούμενες δημογραφικές αλλαγές και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο, πυροδότησαν την ανάπτυξη νέων θεματικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και του Τουρισμού Υγείας, ο οποίος έχει υποστεί μια δυναμική αναγέννηση ώστε να έχει καθιερωθεί ως μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες παγκοσμίως μεγάλης προστιθέμενης αξίας προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους επιστημονικούς φορείς και επιχειρηματικούς κλάδους.

Στα πλαίσια προώθησης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Προληπτική Ιατρική και η φροντίδα υγείας χρηματοδοτούνται πλέον από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία και για παροχή υπηρεσιών υγείας εκτός του τόπου διαμονής των ασθενών. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης SPA (ΕΣΠΑ), κάθε χρόνο τα 18.000 περίπου θέρετρα υγείας και SPA ανά την Ευρώπη αποφέρουν γύρω στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας πάνω από 750.000 εργαζομένους στους τομείς της υγείας και του τουρισμού. Εκτός από την ιατρική φροντίδα συνδυάζουν επίσης ένα πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς, συμβάλλοντας στην τόνωση και της τοπικής οικονομίας. Τα μεταλλικά νερά των ιαματικών πηγών και τα διάφορα είδη θεραπευτικών πηλών χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στους τομείς της Προληπτικής Ιατρικής, της αποκατάστασης και της ευεξίας, ενώ συμπεριλαμβάνονται αναρίθμητα κέντρα θαλασσοθεραπείας, τα οποία αξιοποιούν το θαλάσσιο κλίμα και τα ευεργετικά συστατικά του θαλασσινού νερού.

Ο Ιαματικός Τουρισμός - Θερμαλισμός, ως κυρίαρχη μορφή του εναλλακτικού Τουρισμού Υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο για την πρόληψη, διατήρηση και βελτίωση της υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, καθ’ όσον δρα και συμπληρωματικά στην ιατρική καθώς και στις θεραπείες με φάρμακα. Η συνειδητοποίηση από το σύγχρονο άνθρωπο τα τελευταία χρόνια ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, το άγχος που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα κ.ά., αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες για τις περισσότερες ασθένειες και το πρόωρο γήρας, τον έστρεψαν σταδιακά προς φυσικές μεθόδους θεραπείας, περιορίζοντας παράλληλα και τη χρήση φαρμάκων. Επιστημονικά, έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα προϊόντα τουρισμού ευεξίας αποτελούν προάσπιση για καλή υγεία με σημαντική συμβολή στην προληπτική ιατρική.

Σε χώρες που θεωρούνται σήμερα δημοφιλείς ιατρικοί προορισμοί, ο Τουρισμός Υγείας αποδείχτηκε καταλύτης στην αναμόρφωση της οικονομίας και της υγείας. Τα οφέλη και τα ευεργετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή και αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής του Τουρισμού Υγείας έχουν να κάνουν κυρίως με σημαντική αύξηση της εισροής ξένου συναλλάγματος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς υγείας διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και την καλύτερη προβολή αυτών των υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα ανακτά έδαφος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του Τουρισμού Ιατρικής Ευεξίας καθόσον πληρεί ένα σημαντικό αριθμό κριτηρίων, που της δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχει την κατάκτηση ενός μεγάλου μεριδίου της αγοράς και να καθιερωθεί ως σοβαρός ανταγωνιστής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει έναντι των άλλων χωρών, που έχουν ήδη καθιερωθεί ως δημοφιλείς θερμαλιστικοί προορισμοί, για μακροζωία και ευεξία.

*Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ