ΕΛΛΑΔΑ

Kρήτη: Χειροπέδες σε 40χρονο επιχειρηματία στο Ηράκλειο για τοκογλυφία και εκβιασμούς

Kρήτη: Χειροπέδες σε 40χρονο επιχειρηματία στο Ηράκλειο για τοκογλυφία και εκβιασμούς
Pexels

Για τοκογλυφία και εκβιασμούς κατηγορείται 40χρονος επιχειρηματίας στις Μοίρες Ηρακλείου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη 15/11, αφού είχε προηγουμένως παραλάβει 1.000 ευρώ ως «δόση δανείου» σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Η σύλληψή του έγινε μετά από καταγγελία θύματός του, στο οποίο φέρεται να δάνεισε χρήματα με ληστρικό επιτόκιο και στη συνέχεια να απαιτούσε την αποπληρωμή του δανείου, εκβιάζοντάς τον και απειλώντας ακόμη και στην σωματική του ακεραιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν πριν λίγες ημέρες όταν ένας 53χρονος άνδρας πήγε στο αστυνομικό τμήμα Φαιστού και κατήγγειλε ότι έχει πέσει θύμα τοκογλυφίας από έναν 40χρονο που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή.

H καταγγελία

Ο 53χρονος ανέφερε πως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που είχε έπεσε στην ανάγκη του δράστη και του ζήτησε χρήματα. Εκείνος του τα έδωσε ζητώντας του όμως πίσω ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό λέγοντας πως τα θέλει σε δόσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και αν υπήρχε καθυστέρηση ζητούσε επιπλέον χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παράτασης της αποπληρωμής.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην καταγγελία, ο 53χρονος δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αποπληρωμή του δανείου με αποτέλεσμα ο 40χρονος να τον βρίζει και να τον απειλεί πως αν δεν του δώσει τα χρήματα θα τον δείρει.

Υπό τον φόβο των απειλών πήγε στην αστυνομία και προχώρησε στην καταγγελία.

H παγίδα

Άμεσα οι αστυνομικοί προχώρησαν στον σχεδιασμό της αποκάλυψης και της σύλληψης του δράστη έχοντας συμφωνήσει με τον 53χρονο να δώσουν ένα ραντεβού ώστε να του δώσει μέρος των χρημάτων. Το θύμα πήγε στον 40χρονο με 1.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα και του τα έδωσε.

Τότε οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνα στον 40χρονο και αφού κατάσχεσαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος φέρεται να έχει στο ιστορικό του και άλλες υποθέσεις τοκογλυφίας και εκβίασης. Συγκεκριμένα, κατηγορείται πως από τον Μάρτιο του 2021, ήταν πρωταγωνιστής σε έξι ακόμη ανάλογες περιπτώσεις, από τις οποίες προσδοκούσε να κερδίσει 30.000 ευρώ.

Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι και στην επιχείρησή του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, φυσίγγια και αναβολικά σκευάσματα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση και τοκογλυφία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ντόπινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 40χρονος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για διάθεση αθυρμάτων και βεγγαλικών, αλλά και για εμπλοκή σε επεισόδιο μεταξύ συγγενικών του προσώπων.

Φρούτα και... αναβολικά

Οι αστυνομικοί κατά την έρευνα που έκαναν στην επιχείρησή του, που πουλούσε φρούτα και οπωροκηπευτικά, διαπίστωσαν πως ο 40χρονος πωλούσε παρανόμως και αναβολικά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έρευνα τόσο στην επιχείρηση όσο και στο σπίτι του 40χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 890 ευρώ, 423 αναβολικά (δισκία-φιαλίδια-κάψουλες), 3 τετράδια σημειώσεων, ένα πιστόλι, 14 σφαίρες, μία σφραγίδα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση ανωτέρω υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από Μάρτιο 2021 έως και 15-11-2023, προέβη σε 6 περιπτώσεις εκβίασης και τοκογλυφίας, με προσδοκώμενο περιουσιακό όφελος περί τις 30.000 χιλιάδες ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ