ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης πορεία - Αποχωρούν από την ισραηλινή πρεσβεία

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης πορεία - Αποχωρούν από την ισραηλινή πρεσβεία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με την μεγάλη πορεία από το κέντρο της Αθήνας προς την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια στην ισραηλινή, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε πάνω από 25.000 υπολογίζονται, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, οι συμμετέχοντες. Η κορυφή της πορείας έφτασε γύρω στις 8.30 έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κηφισίας. Τέσσερις σταθμοί του μετρό έκλεισαν με εντολή της αστυνομίας, ενώ «δρακόντεια» παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας. Νωρίτερα, σε 20 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία. Επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ένταση και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου

Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία. Φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3.30 από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, φτάνοντας εκεί λίγο μετά τις 5.00.

Περίπου στις 7, ένα μεγάλο μέρος της πορείας συνέχισε τη διαδρομή προς την ισραηλινή πρεσβεία με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα φτάνοντας γύρω στις 8.30 στο ύψος του Ψυχικού, όπου εκεί περίμενε μεγάλος όγκος αστυνομικών δυνάμεων.

Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας, ενώ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων ισχύουν στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Στην κυκλοφορία δόθηκε η Σταδίου λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής.

Της πορείας προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό, όπου αναγράφεται το σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί του μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00. Οι συρμοί που θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς δεν θα πραγματοποιούν στάση.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε 20 συνολικά προσαγωγές ατόμων κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Επίσης ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν μία ομάδα αγνώστων αποσπάστηκε από το σύνολο και επιτέθηκε με πέτρες και μπογιές σε τζαμαρία ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει αυξημένη αστυνομική επιχείρηση σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών. Ομάδες ΔΙΑΣ και Δράση θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Από τις πολιτικές παρουσίες, τα βλέμματα «απέσπασε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο μπλοκ του κόμματός του, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης, άφησαν από ένα λουλούδι πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Πολυτεχνείο: Φόρος τιμής από μικρούς και μέγαλους - Όσα κατέγραψε ο φακός του CNN Greece

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία έστειλε τα δικά της μηνύματα για την επέτειο της εξέγερσης του Πουτεχνείου:

«Χρέος μας παραμένει η προάσπισή της Δημοκρατίας με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακεραλλοπούλου, απερχόμενη από το Πολυτεχνείο όπου βρέθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής, 17/11, προκειμένου να τιμήσει την «κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας» και να καταθέσει στεφάνι.

«Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία», αποτελεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την σημερινή επέτειο. «Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας», τονίζει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα 50 χρόνια μετά εκφράζει «πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, από όπου δήλωσε:

«Ηγούμαι μιας ιστορικής παράταξης της Αριστεράς. Να μετατρέψουμε τη διχόνοια σε ενότητα κι αλληλεγγύη. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και να μην της παραδώσουμε τις 600.000 που δεν μας ψήφισαν το 2023 σε σχέση με το 2019», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στεφάνι κατέθεσε και πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας , ο οποίος δήλωσε: «Ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης: "Μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι". Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης Δημοκρατίας. Σήμερα εμείς οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της Δημοκρατίας, ακόμη περισσότερης αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου».

«Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73 αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που κατέθεσε χθες στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Επίσης αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν χθες στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν στις 13:00, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία στις 15:00.

Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Το γενικό κάλεσμα είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 στη Κλαυθμώνος όπου θα συμμετέχουν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ συλλογικότητες, εργατικά σωμάτια, αριστερές οργανώσεις και αναρχικοί.

Το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα προπύλαια στις 14:00 και τις 16:30.

Από το πρωί και σήμερα, πολίτες κάθε ηλικίας κατέθεταν λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Σε ισχύ τα μέτρα με 5.500 αστυνομικούς - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Οι Αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς η επέτειος συμπτίπτει με τα γεγονότα στη Γάζα και γι΄αυτό αυξημένη αστυνομική παρουσία εκτός από την αμερικανική πρεσβεία, θα υπάρχει και στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Επί ποδός θα είναι περίπου 5.500 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερα και drones από αέρος θα μεταδίδουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και ομαδες της ΕΚΑΜ αλλά και τα οχήματα ρίψης νερού, οι «Αύρες» για την περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας καθώς και σε πιθανούς ισραηλινούς στόχους, όπως της πρεσβείας, λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων λόγω και των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και μεταβολές δρομολογίων στα ΜΜΜ τίθενται σε ισχύ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ προέβη για έως το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2 και ώρα 06:00, σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ.

Επιπλέον, σήμερα Παρασκευή 17 του μηνός, με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Τυχόν πρόσθετες μεταβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερωθεί από τον σύνδεσμο Τροποποιήσεις 50ης επετείου του Πολυτεχνείου και από το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Επίσης, σήμέρα, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του Μετρό ΚΑΤΕΧΑΚΗ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας ισχύουν έως το Σάββατο 18/11, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Δείτε ΕΔΩ τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ