ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία εξπρές σαρώνει τη χώρα - Νέο επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ

Κακοκαιρία εξπρές σαρώνει τη χώρα -  Νέο επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ
Eurokinissi

Αντιμέτωπο με κύμα κακοκαιρίας που συνοδεύται από θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες είναι το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με την ΕΜΥ να προχωρά σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού.

Το σύστημα κινείται ανατολικά και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν χαμηλές και την Κυριακή.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (16/11) της ΕΜΥ αναμένονται:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από αύριο το απόγευμα.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου

Ήδη έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Όπως σημείωσε ο δρα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Σιούτας, μιλώντας στην ΕΡΤ, η ψυχρή εισβολή ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα με τη θερμοκρασία να είναι στους τρεις βαθμούς στη Φλώρινα και την Κοζάνη.

Σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα έχουμε μονοψήφιους αριθμούς και τώρα μόλις φτάνουμε τους 10 βαθμούς. Και στην Κεντρική Ελλάδα είχαμε μονοψήφιους. Το μέτωπο κινείται τώρα κυρίως στην Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα. Το κρύο θα γίνει αισθητό από το βράδυ και αύριο σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς ενώ το βράδυ θα ξεπεράσει τους 10. Θα έχουμε μια χειμωνιάτικη γεύση με κύριο χαρακτηριστικό τους ανέμους. (...) Οι άνεμοι θα ενισχυθούν το απόγευμα. Τα μποφόρ θα φτάσουν 10 μποφόρ τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο.

Η αίσθηση του κρύου θα είναι πιο έντονη λόγω και των χιονοπτώσεων την αυριανή κυρίως ημέρα. (...) Αύριο περιμένουμε να έχουμε και αρνητικές θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία.

Θα περάσει γρήγορα η κακοκαιρία. Από το μεσημέρι της Κυριακής θα πέσουν οι άνεμοι και από την Δευτέρα θα έχουμε νοτιάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν χιόνια ανέφερε ότι οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε υψόμετρο από 1500 μέτρα και άνω κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια

Ισχυροί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια

Ωστόσο από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ