ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: «Ψυχρή εισβολή» με θυελλώδεις βοριάδες - Σε πτώση ο υδράργυρος την Κυριακή

Κακοκαιρία: «Ψυχρή εισβολή» με θυελλώδεις βοριάδες - Σε πτώση ο υδράργυρος την Κυριακή
Τα πρώτα χιόνια στο χιονοδρομικό Βίγλας ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Θυελλώδεις άνεμοι «σάρωσαν» την Θεσσαλονίκη στην «πρεμιέρα» που έκανε για πρώτη φορά φέτος, ο χειμώνας, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ, η ψυχρή εισβολή ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα με τη θερμοκρασία να είναι στους τρεις βαθμούς στη Φλώρινα και την Κοζάνη, ενώ η αίσθηση του κρύου θα είναι πιο έντονη αύριο Κυριακή (19/11).

Όλως δήλωσε ο δρ. Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Σιούτας, στην ΕΡΤ, «λόγω και των χιονοπτώσεων περιμένουμε να έχουμε και αρνητικές θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία».

Νέο επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ

Αντιμέτωπο με κύμα κακοκαιρίας που συνοδεύται από θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες είναι το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με την ΕΜΥ να προχωρά σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού.

Το σύστημα κινείται ανατολικά και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν χαμηλές και την Κυριακή.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (16/11) της ΕΜΥ αναμένονται:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από αύριο το απόγευμα.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου

Ήδη έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

«Φύσηξε προβλήματα» στη Θεσσαλονίκη

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης, προκαλούν από το πρωί οι θυελλώδεις άνεμοι - εντάσεως 7 με 8 μποφόρ - που πνέουν στη Θεσσαλονίκη, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν κατά διάστημα τα 106 χλμ./ώρα.

Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ επενέβη σε 82 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε 19 για αφαιρέσεις αντικείμενων.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους.

Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να λυγίσει στέγαστρο σε βενζινάδικο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι στιγμής τέσσερις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν πραγματοποιήθηκαν- δύο από Αθήνα ακυρώθηκαν κι άλλες δύο (από Μάλτα και Μιλάνο, αντίστοιχα) προσγειώθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο.

Tεράστια κύματα χτυπούν το αντιτορπιλικό «Βέλος»

Με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα… αναμετράται και το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Στο σημείο έπλευσε το ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να σταθεροποιήσει το «Βέλος».

Την ίδια ώρα οι σφοδροί άνεμοι στη Θεσσαλονίκη, έχουν δημιουργήσει θαλασσοταραχή σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο.

Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, καθώς ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Πού υπάρχουν προβλήματα σε δρομολόγια ακτοπλοϊκών

Προβλήματα στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Ωστόσο κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για την Κρήτη.

Από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και τη Βασιλίτσα Γρεβενών.

Στα λευκά ντύθηκαν χωριά στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας ενώ τα ξημερώματα χιονόπτωση σημειώθηκε τόσο στον Όλυμπο όσο και στον Κίσσαβο.

Χιόνια έπεσαν στο Νυμφαίο Φλώρινας και στα χιονοδρομικά του Καιμακτσαλάν, της Βασιλίτσας και του Πισοδερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ