ΕΛΛΑΔΑ

Οι θέσεις των γιατρών για το φορολογικό νομοσχέδιο – Συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης

Οι θέσεις των γιατρών για το φορολογικό νομοσχέδιο – Συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/Eurokinissi

Άμεση συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες θα επιδιώξει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για να συζητήσει για τις διαφωνίες που έχει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέτει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, η πάγια θέση του του είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου θεωρεί άδικο επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή από ένα μέρος των επαγγελματιών να θεωρούνται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες.

Ο ΙΣΑ μετά την συνεδρίαση που πραγματοποίησε για το φορολογικό νομοσχέδιο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαχρονικά, της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε αρκετούς κλάδους, μεταξύ αυτών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί «επαγγελματίες» οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αφού δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, δεν έχουν βιβλία και φορολογικά παραστατικά οπότε «λειτουργούν» εισπράττοντας μαύρο αφορολόγητο χρήμα κάτω από το ραντάρ της φορολογικής αρχής (αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τον ιατρικό κλάδο αφού για να εργαστεί ένας ιατρός πρέπει να έχει κάποια σχέση μισθωτής εργασίας ή να παρέχει ανεξάρτητα τις υπηρεσίες του).

Θεωρούμε λοιπόν ότι το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος μέσα από αυθαίρετες τεχνικές και διαδικασίες υπολογισμού του δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δωδεκαετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, από capital controls, από την πανδημία της COVID-19 και τα συνεχή lockdowns καθώς και από πολέμους και εχθροπραξίες ( Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας) δηλαδή από γεγονότα που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.

Άλλωστε η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετώπιζε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

Είναι άδικο επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή από ένα μέρος των επαγγελματιών να θεωρούνται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες και αναρωτιόμαστε αν με την ίδια λογική επειδή υπάρχει αδήλωτη ή υποδηλωμένη μισθωτή εργασία η κυβέρνηση θεωρεί και τους μισθωτούς φοροφυγάδες στο σύνολό τους;

Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. και την σχετική εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη επί του συγκεκριμένου θέματος, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις :

1) Άμεση συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

2) Σύσταση τριμελούς επιτροπής με σκοπό να γίνουν οι σχετικές προτάσεις και παρεμβάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση.

3) Συνεχής ενημέρωση των ιατρών μελών μας μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του συλλόγου.

4) Άμεση συνεργασία με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς φορείς της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ