ΕΛΛΑΔΑ

Στην αντεπίθεση περνά η εισαγγελία για τη Siemens

Στην αντεπίθεση περνά η εισαγγελία για τη Siemens

Με μία σκληρή ανακοίνωση προς όλες τις πλευρές απαντά η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας για τα όσα ακολούθησαν την επ' αόριστον αναβολή της δίκης για τη Siemens.

"Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Παράλληλα η Εισαγγελία κατηγορεί ξανά την μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8 -4- 2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4--2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφρασή του υπ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.

Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.

Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια".

Επιτάχυνση της δίκης για τη Siemens ζήτησε ο Παρασκευόπουλος

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται ήδη στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Εξερχόμενος από το εισαγγελικό γραφείο, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε πως υπέβαλε δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες "κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα".

Όπως ανέφερε, "είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ".

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει. "Η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί" είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ