ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρώτα αντίσκηνα στο ΑΠΘ φέρνουν εντολές για συλλήψεις

Τα πρώτα αντίσκηνα στο ΑΠΘ φέρνουν εντολές για συλλήψεις
eurokinissi

Οι πρώτες σκηνές στήθηκαν ήδη στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ, όπου αύριο αναμένεται να αρχίσει η διοργάνωση «No Border Camp».

Παρά την ανησυχία που εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών, οι διοργανωτές έφτασαν σήμερα στον προαύλιο χώρο και άρχισαν τις προετοιμασίες.

Το γεγονός οδήγησε τις πρυτανικές Αρχές να ενημερώσουν την προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κάκαλη, η οποία με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές ζήτησε την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.

1

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Γερμανία στο ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές

Η κατασκήνωση, με την ονομασία "No Border Camp-Thessaloniki 2016", έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και περιλαμβάνει -εκτός από τις εκδηλώσεις μέσα στην Πανεπιστημιούπολη- και εκδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήδη από την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές και σήμερα, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.

3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκλεισε η Νομική και η Θεολογική Σχολή

Οι διοργανωτές του «No Border Camp» δεν ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη. Έτσι, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά τις ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή.

4

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οι διοργανωτές της κατασκήνωσης ζήτησαν από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτιρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν εντολή, έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής. Μέλος των διοργανωτών της κατασκήνωσης είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στο κτίριο αυτό θα βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης της κατασκήνωσης.

«Επειδή οι διοργανωτές του No Border Camp δεν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, ζήτησαν από τους φύλακες να ανοίξουν τη Νομική Σχολή. Η εντολή μας ήταν όμως να μην ανοίξουν καμία πόρτα. Το γεγονός αυτό συνέβη στις 9 το πρωί και περίπου στις 12, έσπασαν την πόρτα.

Και η Εισαγγελία και η Αστυνομία έχουν ενημερωθεί σχετικά. Θα το χειριστούν όπως πρέπει, όπως νομίζουν, μας είπαν» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού και επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

e1

Πηγή: eurokinissi

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η επιτροπή, οι κατασκηνωτές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής για να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και τουαλέτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Καθηγητές ή φοιτητές δεν βρίσκονται εντός του κτιρίου, ενώ κάποιος εξοπλισμός αξίας απομακρύνθηκε προληπτικά, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

e3

Πηγή: eurokinissi

Θεοδωράκης: Νέες προοπτικές για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης την κατάσταση στο ΑΠΘ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Νέες προοπτικές ανοίγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια» έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και συνέχισε:

«Τα προαύλια τους, οι ταράτσες τους, τα αμφιθέατρά τους θα μετατραπούν σε χώρους κάμπινγκ και «ανοιχτά πεδία συγκρούσεων». Η ιδέα είναι βέβαια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι σκοπίμως δεν βγαίνουν μπροστά να την υποστηρίξουν αλλά αφήνουν προς το παρόν την πρωτοβουλία σε ξένους «επενδυτές». Ήδη το πείραμα ξεκίνησε από το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το σχέδιο λοιπόν της κυβέρνησης είναι απλό. Όταν οι «επενδυτές» αγαπήσουν τους χώρους και δεν μπορούν να τους αποχωριστούν θα εμφανιστεί ο κ.Αλεξιάδης και θα τιμολογεί: σκηνή απλή 10€ - αυτοκινούμενο τροχόσπιτο 13€ - σταθερό τροχόσπιτο 18€ - σκέτο sleeping bag 4€. Παράλληλα θα εμφανιστεί και ο κ.Τόσκας ο οποίος θα χρεώνει πλέον τις «εκπαιδευτικές» συγκρούσεις με την αστυνομία: πρωινές 70€ η κλούβα, βραδινές 130€ η κλούβα, σαββατοκύριακα (τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) 320€ η κλούβα. Ομάδα Δίας 75€ η μοτοσυκλέτα (και δυνατότητα προσφοράς στις τρεις μοτοσυκλέτες η μια δώρο). Ο κ.Φίλης κρατάει αποστάσεις από την «κερδοσκοπική», όπως λέει, λογική των συναδέλφων του και προτείνει όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν εκτός ίσως από ένα συμβολικό εισιτήριο 5€ στην είσοδο των αμφιθεάτρων ως φόρο απέχθειας στην αριστεία καθώς ένα γεμάτο αμφιθέατρο δημιουργεί, έτσι κι αλλιώς, αρνητικούς συνειρμούς».

«Η τελική πινελιά στο σχέδιο θα μπει τις επόμενες ώρες προσωπικά από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα.

ΥΓ: Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και ότι και στην περίπτωση του ΑΠΘ ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε» αλλά σύμφωνα με διαρροές του Μαξίμου αυτά τα λένε μόνο όσοι δεν κατανοούν ότι οι «επενδύσεις» θέλουν αριστερή φαντασία και προσθέτουν δεικτικά "άλλωστε τον ίδιο πόλεμο δεχτήκαμε όταν προσκαλέσαμε πρόσφυγες και μετανάστες να καταθέσουν από 250.000€ έκαστος για να ενταχθούν αυτομάτως στην κατηγορία επενδυτές"», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ