ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελία Εφετών για το Δράκο: Ευθύνες στα αστυνομικά όργανα για μη τήρηση των περιοριστικών όρων

Εισαγγελία Εφετών για το Δράκο: Ευθύνες στα αστυνομικά όργανα για μη τήρηση των περιοριστικών όρων

Σκληρή ανακοίνωση κατά των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τη μη τήρηση των δύο περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον κατηγορουμένο για απόπειρα βιασμού 23χρονο Σύρο «μετά την αποφυλάκισή του λόγω συμπληρώσεως ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης» εξέδωσε η  Διευθύνουσα της Εισαγγελέας Εφετών Αθήνας  Καλλιόπη Βαρδάκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ουδέποτε ενημερώθηκε η Υπηρεσία για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων από τον κατηγορούμενο.

Ως εκ τούτου διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος εκ μέρους όσων όφειλαν να ενημερώσουν εγκαίρως τις εισαγγελικές αρχές για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον 23χρονο Σύρο, κατηγορούμενο για δύο βιασμούς γυναικών, τέσσερις απόπειρες και μία επίθεση με απειλή.

Μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Καλλιόπης Βαρδάκη, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για την αναζήτηση των υπευθύνων του αλαλούμ που επέτρεψε στον 23χρονο, παρότι δεν τηρούσε τους περιοριστικούς όρους να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε, κατόπιν αποφυλακίσεως κατηγορουμένου για απόπειρα βιασμού, λόγω συμπληρώσεως ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης διευκρινίζουμε ότι:

Ο εν λόγω κατηγορούμενος κρατήθηκε προσωρινά για την αναφερόμενη πράξη και αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που έκρινε για νομικούς λόγους ότι συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (δωδεκάμηνο).

Περιοριστικοί όροι

Με το ίδιο βούλευμα τέθησαν στον κατηγορούμενο οι εξής περιοριστικοί όροι: α) της υποχρέωσης διαμονής του στη δομή Μαλακάσας και β) της υποχρέωσης εμφάνισής του στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του την 1η, 10η και 20η ημέρα εκάστου μηνός τασσομένης.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ενημέρωσε εγγράφως το αστυνομικό τμήμα, όπου όφειλε ο εν λόγω κρατούμενος να εμφανίζεται κοινοποιώντας προς τούτο και απόσπασμα του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Η Υπηρεσία μας ουδέποτε ενημερώθηκε καθ' οιονδήποτε τρόπο για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων από τον κατηγορούμενο.

Τυχόν ευθύνες αρμοδίων οργάνων ερευνώνται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν παραγγελίας μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ