ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για αύξηση πνευμονίας στην Κίνα: «Προς το παρόν, είμαστε σε επιφυλακή»

Μαγιορκίνης για αύξηση πνευμονίας στην Κίνα: «Προς το παρόν, είμαστε σε επιφυλακή»
Pixabay

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας που καταγράφονται στην Κίνα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας που καταγράφονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνης τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας, με τα περίεργα συμπτώματα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, απόρροια της της μη ύπαρξης μέτρων για τον κορωνοιό.

Παράλληλα ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, πιθανολόγησε ότι με βάσει τα όσα ενημέρωσαν οι Κινεζικές αρχές τον ΠΟΥ, θα πρέπει να πρόκειται για μυκόπλασμα πνευμονίας.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (27.11.23) για να συνεχίσει:

«Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Εξηγώντας το που μπορεί να οφείλεται αυτή η πνευμονία ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί το μυκόπλασμα αυτό απ’ ότι φαίνεται είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».

Πρόσθεσε δε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ