ΕΛΛΑΔΑ

Περίεργο φαινόμενο στην Κρήτη: Παραλία γέμισε με αφρούς - Τι είναι το Cappuccino Coast

Περίεργο φαινόμενο στην Κρήτη: Παραλία γέμισε με αφρούς - Τι είναι το Cappuccino Coast
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα περίεργο φαινόμενο παρατηρήθηκε στον Κομμό της Μεσαράς στην Κρήτη, όπου η παραλία γέμισε με αφρούς, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Bettina με τους ισχυρούς ανέμους και τον έντονο κυματισμό.

Όπως εξηγούν ειδικοί οι αφροί δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης αλλά φαινόμενο που εμφανίζεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretapost.gr.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.

cretapost.gr

Το γιγάντιο αφρόλουτρο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας αλλά και της Αφρικής. Ονομάστηκε Cappuccino Coast όπως γίνεται αντιληπτό από τον πλούσιο αφρό που δημιουργείται και θυμίζει τον αφρό του καφέ.

kommos_afros_thalassa2-768x1024.jpg

Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο κυρίως μετά από καταιγίδες σβήνοντας ουσιαστικά τη γραμμή μεταξύ ακτής και θάλασσας. Συχνά το βλέπουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο θαλασσινός αφρός περιέχει νερό, αέρα και μικρά σωματίδια, λιπίδια και δημιουργείται από χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας. Τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται ανακατεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Με τη σειρά τους οι φυσαλίδες ενώνονται μεταξύ τους και όταν φτάσουν στην ακτή με ορμή θα μετατραπούν σε αφρό. Συνήθως συμβαίνει μόνο στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού γνωστή και ως επιφάνεια μικρόστρωμα.

Ο όγκος του αφρού εξαρτάται και από ένα είδος φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα.

Εάν βρίσκεται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, στη περίοδο της άνθησης όπως αποκαλείται μπορεί να μεγαλώσει τον αφρό γρήγορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ