ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για ΗIV/AIDS: Σε τι οφείλεται η αύξηση των διαγνώσεων στην Ελλάδα το 2023

Μαγιορκίνης για ΗIV/AIDS: Σε τι οφείλεται η αύξηση των διαγνώσεων στην Ελλάδα το 2023
AP Photo/Aaron Favila

Για αύξηση των διαγνώσεων του HIV στην Ελλάδα το 2023, έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Το τελευταίο έτος βλέπουμε μία αύξηση, όχι κάτι δραματικό. Είναι λίγο πάνω από τις 500 νέες διαγνώσεις για φέτος. Αυτό δεν είναι καθόλου θετικό στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε για μηδενισμό των κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στην ΕΡΤ.

«Αν σήμερα μπορούσαμε να διαγνώσουμε όλο τον κόσμο που έχει HIV και του δίναμε την θεραπεία, θα σταματούσε και η μετάδοση κι αυτός είναι ο στόχος που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2030», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσο για το πού οφείλεται η αύξηση των διαγνώσεων, τόνισε ότι χρειάζεται ανάλυση των στοιχείων για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα αλλά δύο είναι οι βασικοί πυλώνες: «Η σεξουαλική μετάδοση και η μετάδοση μέσω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Πιθανώς να οφείλεται και στα δύο καθώς και σε αλλαγές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών» ανέφερε.

Έξαρση ιώσεων στην Κίνα

«Έχουμε συνδυασμό πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων, σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά, σε σημείο που αισθάνεται πίεση και το σύστημα υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο από την Κίνα. Αυτό που λένε οι Κινέζοι είναι ότι πρόκειται για κλασικές πνευμονίες μεν και μία αύξηση ενός μεγάλου ποσοστού της λεγόμενης κλασικής μεν, αλλά άτυπης πνευμονίας. Δεν κάνουν βήχα, κάνουν μόνο πυρετό και ξαφνικά κάποια στιγμή εμφανίζουν οζίδια και χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, όσον αφορά την έξαρση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και πνευμονίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κίνα.

Όσο για το αν πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε: «Το λέμε ξανά και ξανά. Οι ευάλωτοι άνω των 65 πρέπει να κάνουν αυτά τα εμβόλια οπωσδήποτε».

Για τους νεότερους είπε, ότι αν έχουν κάποιον στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτος και θέλουν να τον προστατεύσουν, είναι καλή κίνηση να κάνουν και αυτοί το εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ