ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακός βοηθός: Την Τετάρτη η παρουσίαση του - Εντός Δεκεμβρίου η δημοπράτηση του «Δαίδαλου»

Ψηφιακός βοηθός: Την Τετάρτη η παρουσίαση του - Εντός Δεκεμβρίου η δημοπράτηση του «Δαίδαλου»
Pixabay

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr ο οποίος μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα συνδράμει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα στην παροχή υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε στο 11ο διεθνές συνέδριο «Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη» που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα μέσα Δεκεμβρίου θα δημοπρατηθεί και ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, ο «ψηφιακός βοηθός» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στον πρόεδρο της κυβέρνησης και την επόμενη μέρα στους δημοσιογράφους.

Το νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, θα δίνει συνδυαστικές απαντήσεις σε απλά μέχρι πιο σύνθετα ερωτήματα, ενώ η λειτουργία του θα βοηθήσει τη ζωή των πολιτών.

Μιλώντας για τον «ψηφιακό βοηθό», ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν πολίτη που ψάχνει κάτι στη δημόσια διοίκηση ή στο gov.gr, και είτε δεν μπορεί να το βρει εύκολα είτε δεν μπορεί να το εκφράσει».

Μάλιστα ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας που βρίσκεται υπό διεθνή προστασία και ζητεί να μάθει εάν δικαιούται βεβαίωση παραμονής.

«Το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης έχει αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια».

Παράλληλα ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης τόνισε ότι για την τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας, «εκτός από ανθρώπους θέλει και υποδομές».

Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος

«Τα νέα είναι καλά» όσον αφορά στις υποδομές, είπε ο κ. Παπαστεργίου κάνοντας αναφορά στον ελληνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλος»- «ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη», όπως είπε, που θα τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου (συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τις λοιπές μηχανολογικές υποδομές).

«Εκτός από το έργο αυτό πρέπει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όχι απλά να καταναλώνουμε αλλά και να παράγουμε ώστε να μπορούμε να δώσουμε τα “όπλα” στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να “τρέξει” διάφορες δοκιμές και “πρότζεκτ” για να συνεχίσουμε να είμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Επικαλούμενος τα στοιχεία διεθνούς μελέτης, ανέφερε ότι το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης έχει αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ