ΕΛΛΑΔΑ

Πώς η Κοινωνική Ντουλάπα Skip έγινε μέσα σε έναν χρόνο μέρος της ζωής μας

Πώς η Κοινωνική Ντουλάπα Skip έγινε μέσα σε έναν χρόνο μέρος της ζωής μας

Πόσες φορές μας έχει τύχει να δοκιμάσουμε ένα ρούχο μετά την αγορά του και, εν τέλει, να το αφήσουμε στο πίσω μέρος της ντουλάπας μας επειδή αποφασίζουμε ότι τελικά δεν μας πηγαίνει; Και πόσες άλλες, δεν έχουμε αποσύρει από τη γκαρνταρόμπα μας ρούχα επειδή πολύ απλά δεν μας άρεσαν πια;

Η ταχύτητα με την οποία αποσύρει από τη χρήση και αγοράζει νέα ρούχα ο σύγχρονος άνθρωπος αυξάνεται διαρκώς και με μεγάλη ταχύτητα. Όμως, θα υιοθετούσαμε αυτή τη συμπεριφορά, αν γνωρίζαμε τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον;

Πράγματι, το πρόβλημα του waste στη βιομηχανία ρούχων είναι τεράστιο και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το μέλλον του πλανήτη. Για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της βιομηχανίας αυτής – που είναι η 2η πιο ρυπογόνος βιομηχανία – αρκεί να αναλογιστούμε πως είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες συνολικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τις εναέριες και τις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως. Επομένως, η δραστική μείωση των αποβλήτων αποτελεί έναν από τους «συμμάχους» μας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης που προκαλείται και από τη βιομηχανία ένδυσης και αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να στραφούμε σε πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινότητα μας.

Πώς θα μας φαινόταν αν υπήρχε μία ντουλάπα που θα «φιλοξενούσε» όλα τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε; Το φόρεμα της κόρης που μεγάλωσε και πια δεν της κάνει, το καρό πουκάμισο του μπαμπά που έπαψε να το φοράει, την ξεχασμένη φανέλα του γιου από τότε που έπαιζε ποδόσφαιρο και το βρεφικό φορμάκι που πια δεν είναι στο νούμερο της μικρής; Μία ντουλάπα με ελεύθερη πρόσβαση, για όλα τα ρούχα, για όλα τα μεγέθη, με όλα τα χρώματα και για όλες τις ανάγκες.

Αυτό, ακριβώς, δημιούργησε το Skip σε συνεργασία με την οργάνωση Fabric Republic. Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, εδώ και ένα χρόνο, γνωρίζει τι να κάνει με τα ρούχα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, χαρίζοντάς τους μια «δεύτερη ζωή».

Η βιωσιμότητα ως τρόπος ζωής

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μόδα αλλάζει και τελευταία έχει αποκτήσει νέο περιεχόμενο που περιστρέφεται γύρω από την αντιμετώπιση της εκπομπής ρύπων και της διατήρησης των φυσικών μας πόρων. Ο λόγος για τη βιώσιμη μόδα, που προσεγγίζει τη βιομηχανία ρούχων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει επιπρόσθετα το περιβάλλον ή την κοινωνία.

Στην ουσία, η βιώσιμη μόδα καλεί τους συντελεστές της βιομηχανίας να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο που παράγουν ρούχα, χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά, αλλά και εμάς, να αποκτήσουμε μια πιο υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά στις αγορές μας. Η επιλογή βιώσιμων ρούχων είναι ένας τρόπος ζωής που πρέπει να υιοθετήσουμε και μιλάμε ουσιαστικά για κομμάτια που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται με τρόπο που διατηρούνται σαν καινούργια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον αλλά και εκείνους που τα κατασκευάζουν.

Ωστόσο, το να αγοράσουμε, απλώς, ένα ρούχο που έχει ραμμένη την ετικέτα «sustainable», δεν αρκεί για να κάνουμε το καθήκον μας για τον πλανήτη. Πρέπει να εξετάσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να στραφούμε σε νέες δράσεις, όπως η ανακύκλωση των ρούχων μας. Η Κοινωνική Ντουλάπα SKIP κάνει πράξη με τον πιο αποδοτικό τρόπο αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία της βιώσιμης μόδας – και μάλιστα, τα αποτελέσματα μετά από έναν χρόνο λειτουργίας είναι ήδη εντυπωσιακά.

Πώς η ντουλάπα του σπιτιού μας μετατρέπεται σε Κοινωνική Ντουλάπα με το Skip

Θέλουμε, λοιπόν, να δωρίσουμε ή να ανακυκλώσουμε παλιά ή αφόρετα ρούχα και δεν γνωρίζουμε πού; Πλέον, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε τη πλησιέστερη Κοινωνική Ντουλάπα Skip, που με την συνεργασία του οργανισμού Fabric Republic, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε τα ρούχα που επιθυμούμε. Μαζί, συλλέγουν ρούχα, πλένοντας τα με απορρυπαντικά Skip και τα προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη. Σε περίπτωση που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση ώστε να διανεμηθούν, φροντίζουν να ανακυκλωθούν και να δημιουργηθούν νέα, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Τις πολύχρωμες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip, σε σχήμα T-shirt, έχουν επιμεληθεί ταλαντούχοι street artists και θα τις βρούμε διασκορπισμένες στα κεντρικά σημεία της Αθήνας. Στον Άλιμο, στην Κηφισιάς-Νέα Ερυθραία και Ζωγράφου, στο The Ellinikon Experience Park, καθώς και στο Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), εδώ και ένα χρόνο, μπορούμε να δωρίσουμε τα ρούχα που έχουμε αφήσει στο πίσω μέρος της ντουλάπας μας, σε αυτούς που θα τα χρησιμοποιήσουν παραπάνω.

Η επιτυχία της δράσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και για να μιλήσουμε με αριθμούς, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25,6 τόνοι ρούχα και ο πλανήτης μας «γλίτωσε» 1.355.069 κιλά CO2, τα οποία δεν εκλύθηκαν τελικά στην ατμόσφαιρα. Τα ρούχα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν σε 45.000 συμπολίτες μας, ενώ συνολικά, 95 κοινωφελείς οργανισμοί ωφελούνται από τη δραστηριότητά της.

Μάλιστα, η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, πιστή στο πρότυπο της κυκλικής οικονομίας ReUse, Upcycle, Recycle–επαναχρησιμοποίηση & ανακύκλωση, με συνεργάτη της την οργάνωση Fabric Republic, είναι έτοιμη να διευρύνει τους ορίζοντες της, τοποθετώντας σύντομα 5 νέες Κοινωνικές Ντουλάπες, εντός Αττικής, για την ενίσχυση του θετικού αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip, μέσα σε ένα χρόνο, έγινε κομμάτι της ζωής μας και μας άνοιξε τον δρόμο προς τη βιωσιμότητα. Μετέτρεψε την ντουλάπα του σπιτιού μας σε Κοινωνική Ντουλάπα και πια αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Η δράση του Skip ήταν η αφορμή μας να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και να κατανοήσουμε πως αυτή η αλλαγή δεν πρόκειται απλά για μία τάση της εποχής, αλλά για ολόκληρη νοοτροπία.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ανοίγουμε την ντουλάπα μας, ανοίγουμε την καρδιά μας»