ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό διαψεύδει δημοσίευμα της Guardian για «παραλείψεις»

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό διαψεύδει δημοσίευμα της Guardian για «παραλείψεις»
Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες και μετανάστες που πνίγηκαν στην Πύλο Λιμενικό Σώμα

Διαψεύδουν πηγές του Λιμενικού Σώματος το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» που κάνει λόγο για «ενέργειες και παραλείψεις» σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, τονίζοντας πως το προσωπικό ενεργεί  με «απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ειδικότερα, απαντώντας στο δημοσίευμα «για φερόμενες παράνομες πράξεις» το Λιμενικό ξεκαθαρίζει πως «οι επιχειρησιακές πρακτικές των Ελληνικών Αρχών δεν περιλαμβάνουν τέτοιες μεθόδους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές και λοιπούς συναρμόδιους φορείς, υφίστανται σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου, όπου απαιτείται».

Τονίζεται μάλιστα πως «από το 2015 έως το 2023 σε 6.125 περιστατικά έχουν διασωθεί 249.284 υπήκοοι τρίτων χωρών που κινδύνευαν στο θαλάσσιο πεδίο από το Λιμενικό Σώμα».

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν πως «τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είναι υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό, αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα» απαντούν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Διευκρινίζουν επίσης πως «οι ενέργειές τους είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα και τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα. Επιπλέον το ανθρωπιστικό έργο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι αδιαμφισβήτητο και ακριβώς γι’ αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς, διαχρονικά».

Το δημοσίευμα της Guardian σημειώνει πως «με βάση αντικρουόμενες πληροφορίες διασωθέντων, πέντε συγγενών ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, εκπροσώπων της ελληνικής ακτοφυλακής και της αστυνομίας, διεθνών οργανώσεων βοήθειας και των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι οι ελληνικές αρχές «όχι μόνο δεν κινητοποίησαν κατάλληλα μέσα διάσωσης, αλλά αγνόησαν ή ανακατεύθυναν προσφορές βοήθειας από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ