ΕΛΛΑΔΑ

Το Stelios Philanthropic Foundation στηρίζει τους νέους με πέντε πλήρεις υποτροφίες για το LSE

Το Stelios Philanthropic Foundation στηρίζει τους νέους με πέντε πλήρεις υποτροφίες για το LSE

Δίπλα στους νέους και τις νέες από την Ελλάδα και την Κύπρο που γοητεύονται από τον κόσμο των χρηματοοικονομικών και θέλουν να σπουδάσουν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στον συγκεκριμένο τομέα, στέκεται το Stelios Philanthropic Foundation.

Για τον σκοπό αυτό, φέτος για 18η χρονιά προσφέρει πέντε υποτροφίες συνολικής αξίας 292.000€ (£255,000) σε τρεις Έλληνες και δύο Κύπριους φοιτητές που θέλουν να φοιτήσουν στο London School of Economics (LSE).

Αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη αξία που έχουν οι συγκεκριμένες υποτροφίες, καθώς λόγω του Brexit, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα δίδακτρα που ίσχυαν πριν από το Brexit.

Ειδικά το πρόγραμμα των υποτροφιών, στηρίζεται από το Stelios Philanthropic Foundation από το 2005, έχοντας δώσει - μέχρι το 2023 - τη δυνατότητα σε 133 φοιτητές να σπουδάσουν στο κορυφαίο πανεπιστήμιο και το ύψος των υποτροφιών να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι φετινές πέντε υποτροφίες αφορούν στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και κάθε νέος που ενδιαφέρεται, μπορεί να υποβάλει την αίτησή του έως και τις 31 Ιανουαρίου 2024. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι οι φοιτητές να έχουν την μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα ή την Κύπρο και να κάνουν την αίτηση τους για σπουδές σε τριετές προπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών ή Διοίκησης.

Οι υποτροφίες αυτές, που δίνονται προς τιμήν της ακαδημαϊκής αριστείας, της επίδειξης οικονομικής ανάγκης και της υπόσχεσης συνεχούς ανάπτυξης, μπορούν να προσφέρουν σε κάθε νέο και κάθε νέα τη δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά του στο αύριο, να προχωρήσει στο μέλλον και να επιτύχει ό,τι ονειρεύεται. Με στέρεες βάσεις, με πολύ γερά θεμέλια από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, όπως είναι το London School of Economics και με τη στήριξη ενός επίσης κορυφαίου στον τομέα του φορέα, του Stelios Philanthropic Foundation.

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, στον τομέα του, δηλαδή στην επεξεργασία της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Αποτελεί σημαίνον κέντρο αναφοράς για τη διανόηση αλλά και την διεθνή οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέους επιστήμονες που έχουν μπροστά τους ανοιχτούς όλους τους επαγγελματικούς δρόμους. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα, στις αρχές του 21ου, εξακολουθεί να πρωτοπορεί με τους αποφοίτους του, που διαρκώς καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε κράτη, διεθνείς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολιτικούς φορείς σκέψεις. Βρίσκεται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου για κοινωνικές επιστήμες και προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε διάφορα επιστημονικά επιστημών. Στους αποφοίτους του, συγκαταλέγονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και κορυφαία στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου που αποφοίτησε από το LSE το 1987, με BSc στα Οικονομικά (Βιομηχανία και Εμπόριο). Η σχέση του ίδιου με το πανεπιστημιακό ίδρυμα που τον εφοδίασε με τα απαραίτητα για τη μετέπειτα λαμπρή του πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο, ως δημιουργός και ιδιοκτήτης της Εasy Family of brands, συνεχίστηκε αδιαλείπτως. Μάλιστα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πλούσια και ποικιλόμορφη εμπειρία που του είχε προσφέρει το LSE, δώρισε ένα χώρο στο νέο ακαδημαϊκό κτίριο του LSE το 2008. Μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 κάλυπτε τα έξοδα των διδάκτρων για 10 ετήσιους υπότροφους Stelios που είχαν επιλέξει το 3ετές πρόγραμμα του LSE. Τουλάχιστον ένας υπότροφος καταγόταν από την Κύπρο, ένας από την Ελλάδα, τέσσερις από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιποι τέσσερις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου φημίζεται για την αποτελεσματική φιλανθρωπική του δράση και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017, έγινε ο πρώτος Έλληνας/Κύπριος (και κάτοικος Μονακό) που εντάχθηκε στη διεθνή ομάδα φιλανθρώπων Giving Pledge με επικεφαλής τον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς, καθώς και τον Γουόρεν Μπάφετ. Με την ένταξή του στο Giving Pledge, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δεσμεύεται να δωρίσει το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές δράσεις.