ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Ζωχιός: Καινοτομεί δημιουργώντας χαρτί από βακτήρια για ένα βιώσιμο μέλλον

Γιώργος Ζωχιός: Καινοτομεί δημιουργώντας χαρτί από βακτήρια για ένα βιώσιμο μέλλον

Ο Γιώργος Ζωχιός κατάφερε φέτος να δημιουργήσει «χαρτί από βακτήρια» και με την εργασία του αυτή να κερδίσει τον φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), που είναι ένας ετήσιος θεσμός του Κέντρου Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Βιοτεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και στην πραγματικότητα, αυτό που πέτυχε με την επίμονη εργασία του στο ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι να φτιάξει χαρτί εξ ολοκλήρου από μικροοργανισμούς. Πρόκειται για μικροοργανισμούς που υπάρχουν ακόμα και στην τροφή μας, στο φαΐ που τρώμε και απέδειξε ότι μπορούμε να παράξουμε χαρτί, χωρίς να χρειάζεται να κόβουμε δέντρα – ένα μήνυμα βιωσιμότητας εξαιρετικά σημαντικό για τον ίδιο μας τον πλανήτη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς ο Γιώργος Ζωχιός κατόρθωσε να δημιουργήσει το χαρτί, καθώς και τα πλεονεκτήματά του:

Ο Γιώργος Ζωχιός μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στη Σαντορίνη και από εκεί βρέθηκε στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, κάτι που ήθελε από μικρός: «Αυτό το οποίο έλειπε από το νησί, είναι αυτό το κάτι παραπάνω που μπορεί να θέλουν κάποια παιδιά, σαν εμένα για παράδειγμα, που να θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη, ή με κάποιο δικό τους όνειρο, το οποίο θα το βρουν πάρα πολύ εύκολα. Ωστόσο, τους δίνονται λίγες ευκαιρίες, αλλά όχι τόσο όσες ένα παιδί εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που είχα. Πέραν από αυτά, ήθελα να περάσω βιολογία, το προσπάθησα και κατάφερα να περάσω. Το πού μεγαλώνει κάποιος, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, τελικά. Άμα το θες πραγματικά, θα μπορείς να φτάσεις εκεί που θέλεις».

Ανέκαθεν τον έλκυε η ενασχόληση με την επιστήμη: «Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρός να ονειρεύεται να γίνει επιστήμονας όταν μεγαλώσει. Και από τα χρόνια μου στο Λύκειο, η βιολογία ήταν το μάθημα το οποίο με τράβηξε περισσότερο, γιατί μου άρεσε η επιστήμη της ζωής αυτής, μου άρεσαν τα ζώα από μικρός, η φύση, και ήθελα να ασχοληθώ με κάτι σχετικό με αυτό».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Ζωχιός κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τη δική του ανακάλυψη: Χαρτί που προέρχεται από μικροοργανισμούς. «Το χαρτί από μικροοργανισμούς, φανταστείτε ότι παράγεται όπως το μετάξι από τους μεταξοσκώληκες, γιατί υπάρχει μια μικρή παρανόηση σχετικά με αυτό. Το χαρτί δεν φτιάχνεται από το σώμα των βακτηρίων. Τα βακτήρια παράγουν την κυτταρίνη, την πρώτη ύλη του χαρτιού, σε ινίδια που απελευθερώνονται στο υγρό στο οποίο βρίσκονται. Εμείς μετά, παίρνουμε τα βακτήρια, απομονώνουμε τα ινίδια από αυτά, καθαρίζουμε τα κύτταρα δηλαδή, και η καθαρή κυτταρίνη που παίρνουμε, όταν στεγνώσει, μας δίνει το χαρτί».

Μια διαδικασία που μπορεί εφόσον εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίματα, να έχει σπουδαίο αντίκτυπο: «Έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το χαρτί που φτιάχνεται από τα δέντρα. Πρώτον, δεν χρειάζεται όλη αυτή η ενέργεια για να σπάσουμε τον κορμό, να τον κάνουμε θρύψη. Δεν χρειάζονται τα χημικά, τα οποία είναι πάρα πολύ ζημιογόνα. Το να μετατρέψεις τον κορμό σε χαρτί, χρειάζεται πάρα πολύ ζημιογόνα χημικά για να γίνει. Για να απομακρυνθούν μερικές έξτρα ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ξύλο, η λιγνίνη για παράδειγμα. Στο χαρτί από βακτήρια δεν υπάρχουν αυτά, ενώ επίσης έχει και πάρα πολύ καλές ιδιότητες το χαρτί αυτό που παράγεται από τους μικροοργανισμούς».

«Το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως είναι λίγο αργό σαν διαδικασία και λίγο κοστοβόρο», δηλώνει ο κ. Ζωχιός, που πάντως είναι αισιόδοξος: «Αυτό με λίγα χρόνια έρευνας θα μπορέσει να ξεπεραστεί. Όλες οι νέες τεχνολογίες στην αρχή έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα», αναφέρει και συνεχίζει: «Όλες οι ιδέες στην επιστήμη, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν μέχρι να βγουν στην αγορά, έχουν αυτό το πρόβλημα ότι πρέπει να αποδείξεις στον κόσμο ότι το χρειάζεται, ότι μπορεί να τον βοηθήσεις, να του αλλάξεις τη ζωή. Επίσης υπάρχει ο φόβος, ο κόσμος βλέπει το χαρτί αυτό, είναι κάτι καινούριο και το καταλαβαίνει και λέει, γιατί να χρησιμοποιήσω το χαρτί αυτό που φτιάχνεται από βακτήρια, αυτό μου κάνει κακό. Πρέπει να αποδείξουμε στον κόσμο, αρχικά, ότι αυτό το χαρτί φτιάχνεται πρώτον από βακτήρια που υπάρχουν στο φαγητό μας, άρα δεν είναι βλαβερό και δεύτερον, ότι χρειάζεται να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον χαρτί, διότι έτσι βοηθάει το περιβάλλον.

Ο φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ως ο ετήσιος θεσμός του Κέντρου Αρχιμήδης βοήθησε τον Γιώργο Ζωχιό να κατανοήσει καλύτερα και να προετοιμάσει αποτελεσματικότερα την ιδέα του. «Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μια σπουδαία εμπειρία, που μου παρείχε γνώσεις, συμμετοχή σε workshops και με βοήθησε να καταλάβω, να σκέφτομαι πώς μπορώ την ιδέα που έχω στο μυαλό μου και τις γνώσεις που έχω, να τις μεταφέρω σε κάτι πιο απτό, σε κάτι που να μπορώ να ‘πουλήσω’ μετά. Διότι αυτό δεν είναι κάτι που σου το μαθαίνουν τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια μας μεταφέρουν γνώση, αλλά το πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε αυτήν εμείς για να βιοποριστούμε και να την βγάλουμε στην αγορά, αυτό δεν μας το παρέχουν. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικός αυτός ο διαγωνισμός και αυτές είναι οι τόσο σημαντικές γνώσεις που πήρα από εκεί».

Η πρωτιά στον διαγωνισμό ήταν και η πρώτη συνειδητοποίηση πως «τα όνειρά μου εκπληρώνονται, ότι καταφέρνω να κάνω κάτι σημαντικό και να αλλάξω τον κόσμο με τις πράξεις μου και ότι οι γνώσεις μου έχουν μία χρησιμότητα στην κοινωνία. Και βλέπω ότι υπάρχει και ενδιαφέρον να με βοηθήσει ο κόσμος. Είναι πάρα πολύ ωραίο αυτό για μένα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, το μέλλον για τον Γιώργο Ζωχιό περιέχει επιμονή στην έρευνα, καθώς έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει την απόδοση του μικροοργανισμού. «Στα επόμενα στάδια, αφού αποφοιτήσω και ασχοληθώ λίγο παραπάνω με αυτό και έχω καλύτερη γνώση, σκοπεύω να ανοίξω μία start up επιχείρηση, η οποία ακριβώς θα κάνει αυτό, θα πουλάει τις πρώτες ύλες, ώστε να μπορούν άλλες εταιρίες να παράγουν αυτό το χαρτί, χωρίς να κόβουν δέντρα».

Αυτή αυτή την περίοδο, o Γιώργος Ζωχιός εργάζεται στο εργαστήριο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αικατερίνης Παππά, στον τομέα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ. «Τόσο η Δρ Παππα, όσο και η ομάδα μας στο εργαστήριο, με έχουν βοηθήσει σημαντικά στο έργο μου», αναφέρει ο ίδιος.

Κλείνοντας, τονίζει πως «το ελληνικό πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία αυτή σε φοιτητές που το θέλουν πραγματικά. Ό,τι έχω χρειαστεί, το έχω βρει εδώ πέρα. Υπάρχουν τρόποι, και όταν θέλεις πραγματικά πιστεύω μπορείς να το ψάξεις και να καταφέρεις αυτό που θέλεις ακόμα και εδώ πέρα. Απλά είναι πιο δύσκολο, προφανώς, γιατί στο εξωτερικό υπάρχει ίσως καλύτερη χρηματοδότηση, που είναι πολύ σημαντική για την έρευνα. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι γίνεται και εδώ πέρα, δεν είναι απαραίτητο να φύγει κάποιος έξω για να πετύχει».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2023

Συντελεστές:
• Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Head of Creative | Γιώργος Σπηλιόπουλος • Αρχισυνταξία | Χρύσα Γρίβα • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Σύνταξη | Ιωάννα Κατσίμπα, Γεωργία Γαραντζιώτη • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής