ΕΛΛΑΔΑ

Οι άγνωστες πτυχές της εμπορίας κοκαΐνης και της εμπλοκής του Λιμενικού

Οι άγνωστες πτυχές της εμπορίας κοκαΐνης και της εμπλοκής του Λιμενικού
IN TIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τις λεπτομέρειες της δράσης και του ρόλου που είχε ο ένας από τους δύο Λιμενικούς στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με τη διακίνηση κοκαΐνης περιγράφουν αναλυτικά στη δικογραφία τους οι Αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ, που είχαν βάλει στο «μικροσκόπιο» εδώ και πολύ καιρό τη δράση του κυκλώματος.

Οι κατηγορούμενοι προετοιμάζονται για την απολογία τους την Παρασκευή (22/12) και διαπιστώνουν από την δικογραφία που έχουν παραλάβει πόσο καιρό οι Αρχές ερευνούσαν την υπόθεση. Μάλιστα, στον έναν από τους δύο Λιμενικούς προσδίδουν βασικό ρόλο:

«Ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του κύριου προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών. Λόγω της ιδιότητας του, καθώς υπηρετούσε σε επιχειρησιακό τμήμα του Λιμενικού Σώματος με κύρια αποστολή την καταστολή της εγκληματικής δράσης κακοποιών που κατά κύριο λόγο διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσε, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλές οι πιθανότητες να προέρχονταν από τις ναρκωτικές ουσίες που φυλάσσονταν στην αποθήκη της Υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση καταστρέφοντας κατ’ εκτέλεση Εισαγγελικής Διάταξης.

Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνοντας δηλαδή αποκλειστικά προσωπικό ρίσκο και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό αντίτιμο για την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών, εξασφάλιζε στην Οργάνωση το μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Το γεγονός αυτό, προφανώς, εξασφάλιζε στον ίδιο πολύ μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη της Οργάνωσης. Επιπλέον, αναλάμβανε μέσω πληροφοριών της Αρχηγού, να ερευνήσει υποθέσεις ναρκωτικών με στόχο τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι συγκεκριμένες ενέργειες είχαν διττό σκοπό. Αφενός μεν, να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά η Αρχηγός και να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών Ουσιών, αφετέρου δε, να συλληφθούν ανταγωνιστές της, ενώ ταυτόχρονα ο Μ. θα παρουσίαζε προσωπικές επιτυχίες και αποδοτικότητα στην Υπηρεσία του. Λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ παρατηρήθηκε ότι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την Αρχηγό και άλλη για τις επικοινωνίες του με έτερα μέλη».

Οι αστυνομικοί είχαν γίνει η «σκιά» του Λιμενικού, ο οποίος ήταν αυτός που προμήθευε με την κατασχεμένη κοκαΐνη τα μέλη της συμμορίας, που είχαν αρχηγό μια έγκλειστη στις φυλακές:

«Απογευματινές ώρες της 16-12-2023, οργανώθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν διάφορες ομάδες αστυνομικών της Υπηρεσίας μας. Ο λόγος της κινητοποίησης αυτής ήταν το πλήθος καταγεγραμμένων επικοινωνιών, κατά τις τελευταίες μέρες, μεταξύ της Αρχηγού, του Μ. και της Π. Δ. Από το περιεχόμενο των συνομιλιών, θεωρήθηκε ιδιαίτερα πιθανό, πως ο Μ. θα παραδώσει ποσότητα κοκαΐνη στην Π. για λογαριασμό της Αρχηγού. Τις ναρκωτικές ουσίες θα εξασφάλιζε ο Μ. με δική του μέριμνα, ενώ η ποσότητα, όπως συμπεραίνεται από τις συνομιλίες, θα ανερχόταν πιθανότατα σε πέντε (5) πακέτα – κομμάτια.

Έτσι, τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση οι κινήσεις του Μ. καθώς και της επίμαχης οικίας επί της οδού Αισχύλου αρ. 13 στο Κερατσίνι.

Περί ώρα 16:00 της 16-12-2023εντοπίστηκε ο Μ. να εξέρχεται από την έδρα της Υπηρεσίας του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, να προσεγγίζει την υπ’ αριθ. ΒΜΧ-846 δίκυκλη μοτοσικλέτα του και να τοποθετεί στην μπαγκαζιέρα αυτής μία τσάντα πλάτης μαύρου χρώματος. Κατόπιν, επέστρεψε στο εσωτερικό της Υπηρεσίας του και μετά από λίγα λεπτά επανήλθε, επιβιβάστηκε στην προαναφερόμενη μοτοσικλέτα και μέσω διαφόρων οδών κατέληξε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας που διαμένει, επί της οδού Δημητρακοπούλου αρ. 30 στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εντός της οικίας του, ο Μ. δέχτηκε κλήση από το Πλωτάρχη Λ.Σ. Χ. όπου ο τελευταίος τον παροτρύνει να συναντηθεί με άτομο που αποτελεί δική του επαφή. Ο Μ. από την πλευρά του, απαντά πως θα τον συναντήσει αργότερα, βραδινές ώρες τη ίδιας μέρας. Ακολούθως, περί ώρα 21:15 της ιδίας, ο Μ. συνομιλεί με άγνωστο άτομο το οποίο του αναφέρει πως βρίσκεται κάτω από το σπίτι του. Αστυνομικοί της οικίας μας που επιτηρούσαν το σημείο, εντόπισαν ένα αυτοκίνητο μάρκας AUDI A3 χρώματος γκρι, με αριθμητικό μέρος πινακίδας 7678, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον δύο άτομα και το οποίο εισήλθε εντός του υπόγειου χώρου του γκαράζ της πολυκατοικίας που διαμένει ο Μ.Μετά από ένα με δύο λεπτά, εξήλθε και έφυγε με μεγάλη ταχύτητα κατά μήκος της οδού Δημητρακοπούλου, παραβιάζοντας ερυθρό σηματοδότη.

Σε άμεσο χρόνο μετά την αποχώρηση του ανωτέρω οχήματος, εξήλθε από το γκαράζ της πολυκατοικίας και ο Μ.επιβαίνοντας στην υπ’ αριθ. Β…μοτοσικλέτα, χωρίς να φοράει κράνος, κινήθηκε ανάποδα την οδό Δημητρακοπούλου και κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Κερατσινίου. Κινήθηκε επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, έστριψε στην οδό Προύσσης και στη συμβολή της με την οδό Χιλής στάθμευσε τη μοτοσικλέτα του. Αφού αποβιβάστηκε, πήρε από την μπαγκαζιέρα την τσάντα πλάτης, την οποία είχαν δει νωρίτερα αστυνομικοί μας να τοποθετεί στο ίδιο σημείο βγαίνοντας από την Υπηρεσία του, και κατευθύνθηκε πεζός προς την οδό Αισχύλου. Άμεσα επενέβη η ειδική ομάδα αστυνομικών της Υπηρεσίας μας που ενέδρευε στο σημείο και παρόλο που άμεσα του γνώρισαν την ιδιότητα τους, εκείνος απέρριψε το σακίδιο πλάτης που κράταγε με προφανή σκοπό να το ξεφορτωθεί και να προσπαθήσει να διαφύγει. Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με βία, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί η απολύτως αναγκαία βία ώστε να δεσμευθεί.

Αφού δεσμεύτηκε ο Μ. προβήκαμε στην κατάσχεση μίας (1) τσάντας πλάτης μαύρου χρώματος, με την ένδειξη «BLOOD SWEAT RESPECT», η οποία περιείχε μία πλαστική τσάντα χρώματος άσπρο – πορτοκαλί με τις ενδείξεις «info@sklavenitis.gr» εντός της οποίας υπήρχαν τρεις (3) ορθογώνιες συσκευασίες (πλάκες) και δύο (2) αυτοσχέδιες συσκευασίες, περιέχουσες ναρκωτική ουσία κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους πέντε κιλών και εκατόν εβδομήντα εννέα γραμμαρίων (5.179 γρ.), την οποία είχε απορρίψει μόλις οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας του γνωστοποίησαν την ιδιότητα τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ