ΕΛΛΑΔΑ

Βόλτα στη στολισμένη Αθήνα: Πέντε στάσεις, 20 φωτογραφίες

Βόλτα στη στολισμένη Αθήνα: Πέντε στάσεις, 20 φωτογραφίες
Η πλατεία Συντάγματος. Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ένα οδοιπορικό στο στολισμένο κέντρο της Αθήνας. Από την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος στην Πλάκα, το Ψυρρή και την Ομόνοια.

Τα Χριστούγεννα το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται. Χιλιάδες λαμπάκια φωτίζουν τους δρόμους, χριστουγεννιάτικα δέντρα στήνονται στις κεντρικές πλατείες, οι βιτρίνες των καταστημάτων γεμίζουν με Άγιους Βασίληδες, αστέρια και ξωτικά. Ακόμα και τα πιο άχαρα ή αδιάφορα σημεία, τα Χριστούγεννα μοιάζουν να ομορφαίνουν και οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που δεν μπορείς πάντα να προσδιορίσεις από πού ακούγονται, κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο «ζεστή» και εορταστική.

Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και φέτος. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 17 μέτρων έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος ήδη από τα τέλη Νοέμβρη. Η πλατεία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην στολισμένη Αθήνα, ωστόσο μία βόλτα και στους γύρω δρόμους αξίζει και με το παραπάνω.

Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας.Νίκος Ραζής / CNN Greece

Σύνταγμα, Ερμού, Πλάκα, Ψυρρή, Ομόνοια. Βόλτα στη στολισμένη Αθήνα.

Σύνταγμα

Η βόλτα μας ξεκινά από την Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Στρίβοντας δεξιά στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, η στοά Σπύρου Μήλιου είναι διάσημη για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της.

xristougenna-athina-30.jpg
Η στοά Σπύρου Μήλιου.Νίκος Ραζής / CNN Greece

Λαμπιόνια, κόκκινες κορδέλες, και χριστουγεννιάτικες μπάλες κρέμονται από την οροφή, ενώ κάθε χρόνο στην είσοδο στήνεται σιδηροκατασκευή με φωτάκια που σχηματίζει τον αριθμό της νέας χρονιάς.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η πλατεία Συντάγματος είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Αθήνας τα Χριστούγεννα. Ο στολισμός δεν είναι ίδιος κάθε χρόνο. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το δέντρο στην πλατεία Συντάγματος ήταν το ψηλότερο της Ευρώπης. Δεν ήταν αληθινό, αλλά μία σιδηροκατασκευή ύψους από 30 έως 40 μέτρα. Επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην πλατεία στήνονταν η «Ζαχαρούπολη», ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωρίο με σπιτάκια και καρουζέλ, ενώ τα χρόνια της κρίσης ο στολισμός περιελάμβανε κυρίως τα φωτάκια στα ήδη υπάρχοντα δέντρα. Αξιομνημόνευτα είναι και τα καραβάκια που είχαν στηθεί αντί δέντρου στην πλατεία τα Χριστούγεννα του 2013 και του 2014. Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος στήνονται αληθινά έλατα από το Καρπενήσι -τόπος καταγωγής του Κώστα Μπακογιάννη- και διακοσμούνται με πολύχρωμες μπάλες και στολίδια. Το φετινό δέντρο έχει ύψος 17 μέτρα και φωτίζεται με 24.000 φωτάκια τύπου LED.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Απέναντι, ξεχωρίζει η κομψή διακόσμηση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» με τους μεγάλους Καρυοθραύστες στην πόρτα και τα στολισμένα δέντρα πάνω στο στέγαστρο της εισόδου.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στην κάτω πλευρά της πλατείας, το νεοκλασικό κτήριο των «Public» μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο, φωτεινό «δώρο».

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ερμού

Την περίοδο των γιορτών στην Ερμού επικρατεί πανικός. Τα καταστήματα ακολουθούν τα εορταστικά ωράρια και πρωί-βράδυ είναι γεμάτη με κόσμο.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Οι παράλληλοι με την Ερμού δρόμοι έχουν τα δικά τους σημεία ενδιαφέροντος, όπως το καφέ «Tazza» που μοιάζει να ξεπήδησε από χριστουγεννιάτικο παραμύθι ή το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στην οδό Πνύκας με το βουνό από τους κουραμπιές στη βιτρίνα.

Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece

Φτάνοντας στην πλατεία στο Μοναστηράκι ξεχωρίζουν οι πάγκοι με λουκουμάδες, μαλλί της γριάς και ποπ κορν θυμίζοντας κάτι από τις χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές της Ευρώπης.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Πλάκα

Η Πλάκα των Χριστουγέννων δεν έχει καμία σχέση με την Πλάκα του καλοκαιριού. Λίγοι περπατούν στα σοκάκια της, ακόμα λιγότεροι κάθονται στα τραπέζια έξω. Τα φωτάκια στα Αναφιώτικα, πάντως, αναδεικνύουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ομορφιά του έτσι και αλλιώς γραφικού δρόμου.

xristougenna-athina-9.jpg
Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ψυρρή

Επόμενη στάση, Ψυρρή. Χαρακτηριστικά στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της περιοχής είναι τα πολύχρωμα λαμπάκια που κρέμονται κατά μήκος των δρόμων γύρω από την πλατεία Ηρώων.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στην οδό Καραϊσκάκη, το «Little Kook» έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Γιρλάντες, φωτάκια, ξωτικά και καλικάντζαροι είναι κομμάτι της διακόσμησης-υπερπαραγωγή. Η ουρά για ένα τραπέζι δεν τελειώνει ποτέ και το σημείο έχει μετατραπεί σε χριστουγεννιάτικο αξιοθέατο.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ομόνοια

Προχωρώντας στην οδό Αθηνάς με κατεύθυνση την Ομόνοια, συναντάμε την πλατεία Κοτζιά. Τα 26 παράθυρα στην πρόσοψη του Δημαρχείου Αθήνας έχουν φωτιστεί με λαμπάκια δημιουργώντας μία αντίθεση με την αυστηρή φυσιογνωμία του κτηρίου.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Την Παραμονή των Χριστουγέννων στην πλατεία Κοτζιά διοργανώνεται η «Νύχτα των Ευχών» και ο ουρανός γεμίζει με βιοδιασπώμενα φαναράκια, ένα για κάθε ευχή. Το δρώμενο έχει γίνει πλέον έθιμο και ο Δήμος Αθηναίων έχει προσκαλέσει και φέτος όσους θέλουν να παρευρεθούν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου.

Φτάνοντας στην Ομόνοια, το πρώτο που παρατηρείς είναι το φωτισμένο σιντριβάνι.

H πλατεία Ομονοίας στολισμένηΝίκος Ραζής / CNN Greece

Έπειτα το δέντρο που έχει στηθεί ακριβώς δίπλα και τα στολισμένα κτήρια τριγύρω. Άλλα είναι μίνιμαλ, άλλα πιο φορτωμένα. Το διαφορετικό ύφος τους, άλλωστε, χαρακτηρίζει την πλατεία Ομονοίας και είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία της.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στο βάθος αχνοφαίνεται η Ακρόπολη σε μικρογραφία, θέα μαγευτική χειμώνα- καλοκαίρι.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στην Ομόνοια ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος από την πλατεία Συντάγματος. Βέβαια όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά , οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον δήμο κορυφώνονται. Το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι 7η Ιανουαρίου του νέους έτους έχουν στηθεί 10 χριστουγεννιάτικα χωριά σε 129 γειτονιές της Αθήνας και θα πραγματοποιηθούν πάνω από 30 συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Η βόλτα στο στολισμένο κέντρο, πάντως, είναι από μόνη της μία γιορτινή δραστηριότητα που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις μία άλλη Αθήνα.

Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ