ΕΛΛΑΔΑ

«Μίλησαν» τα κινητά των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα

«Μίλησαν» τα κινητά των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Λεπτομερή έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί μόλις έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, έκαναν οι ελληνικές αρχές.

Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν δεκάδες αναπάντητες κλήσεις και στα 8 κινητά από συγγενείς τους που αγωνιούσαν για το που βρίσκονται και αν είναι καλά στην υγεία τους οι στρατιωτικοί. Σε καμία όμως από τις κλήσεις δεν είχαν απάντηση, ενώ οι αρχές διαπίστωσαν ότι τις επίμαχες ώρες της απόπειρας του πραξικοπήματος οι Τούρκοι χειριστές του ελικοπτέρου προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με ένα συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Όπως αποκάλυψαν στις ελληνικές αρχές, πρόκειται για τον διοικητή της μονάδας τους, συνταγματάρχη στο βαθμό, ο οποίος όμως δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους.

Όπως υποστηρίζουν, τότε κατάλαβαν ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους. Πάντως όπως αποκάλυψαν, αρχικά σκέφτηκαν να καταφύγουν στη Ρουμανία και να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο. "Μόλις δεχτήκαμε τους πρώτους πυροβολισμούς από αστυνομικούς από το έδαφος, τα αλλά δυο ελικόπτερα που ήταν μαζί μας, επέστρεψαν στη βάση μας. Εμείς πήγαμε σε ένα ξέφωτο κοντά στο πεδίο άσκησης.

Βγάλαμε τους χάρτες. Στην αρχή αποφασίσαμε να πάμε Ρουμανία, όμως διαπιστώσαμε ότι δεν θα μας έφταναν το καύσιμα. Μετά σκεφτήκαμε τη Βουλγαρία, όμως προβληματιστήκαμε καθώς το κράτος αυτό έχει καλές σχέσεις με το επίσημο κράτος της Τουρκίας. Τελικά το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ήταν το πιο κοντινό και μας έφταναν και τα καύσιμα".

Επίσης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί είπαν στις αρχές και για την εντολή που δέχτηκαν όταν η επιχείρηση για την ανατροπή του Ερντογάν δεν πήγαινε όπως ήθελαν οι πραξικοπηματίες. Το μήνυμα ήταν "προστατέψτε τους εαυτούς σας".

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους 8 στρατιωτικούς

Οι 8 στρατιωτικοί ζήτησαν τριήμερη αναβολή, με το αιτιολογικό της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη δικαστή κι έτσι το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 12 μετά το μεσημέρι.

Επρόκειτο να οδηγηθούν το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή, ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους. Ωστόσο, προηγήθηκε η προσαγωγή τους στο δικαστήριο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα παρουσιαστούν στην υπηρεσία ασύλου. Όπως έγινε γνωστό, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε την Κυριακή στους στρατιωτικούς τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ