ΕΛΛΑΔΑ

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Αυτό που έγινε στην Κρήτη δεν ήταν Πανορθόδοξη

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Αυτό που έγινε στην Κρήτη δεν ήταν Πανορθόδοξη
patriarchia.ru/ С. Власов

Ανοιχτό μέτωπο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανοίξει το Πατριαρχείο Μόσχας καθώς μετά την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη, συνεχίζει τις επιθέσεις λέγοντας ότι δεν είχε Πανορθόδοξο χαρακτήρα.

Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου, τα μέλη της υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων και με τις εργασίες της Πανορθόδοξης.

Τόνισαν ότι στην Κρήτη δεν έδωσαν το παρόν τους όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Υποστήριξαν ότι η Σύνοδος ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι η αρχή της συναίνεσης διέπει τη συνοδική διαδικασία.

Το γεγονός, όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, ότι δεν υπήρχε συναίνεση από όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, παραβιάζει αυτή την αρχή της συνοδικότητας και άρα η Σύνοδος της Κρήτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως Πανορθόδοξη. Το ίδιος ακριβώς συμβαίνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Μόσχας και για τα έγγραφα τα οποία εγκρίθηκαν από αυτή, τα οποία και αυτά δεν εκφράζουν τη γενική Ορθόδοξη συναίνεση.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας θα αναθέσει σε ειδική επιτροπή, μετά την παραλαβή των επικυρωμένων αντιγράφων της Συνόδου της Κρήτης, τη μελέτη τους και στη συνέχεια θα υποβάλει τα πορίσματα στην Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Περισσότερα για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας μπορείτε να διαβάστε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ