ΕΛΛΑΔΑ

Meteo: Ο θερμότερος Δεκέμβριος εδώ και 15 χρόνια - Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Meteo: Ο θερμότερος Δεκέμβριος εδώ και 15 χρόνια - Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες
ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Για τον θερμότερο Δεκέμβριο από το 2010 κάνει λόγο το  meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών χώρας κυμάνθηκε σε σχέση ακραίας υπερυψηλής, σχεδόν στο σύνολο της. με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010.

Στη Βόρεια Ελλάδα , στη Θεσσαλία , και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή . Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα ( +2,4 °C ).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Δεκέμβριου ανά έτος , ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο ο 2ος πιο θερμός . Μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της θερμοκρασίας των 12-14 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλία ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1,1 °C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προήγαγε θερμότερο Δεκέμβρη από το 2010.

Στην Αθήνα, η μέση μηνια τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,3 °C, με 26 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,2 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα . Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και στη Λίνδο της Ρόδου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες).

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Συνολικά το 2023 καταγράψαμε θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών τους 9 από τους 12 μήνες του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, τους 8 μήνες σε Θεσσαλία και Κρήτη, και τους 7 μήνες στην υπόλοιπη χώρα. Πιο αναλυτικά στοιχεία για το έτος 2023 θα παρουσιαστούν στο επόμενο άρθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ