ΕΛΛΑΔΑ

«Υπάρχει μεγάλο ανθρώπινο λάθος» - Τι λέει Έλληνας αεροναυπηγός για την τραγωδία στο Τόκιο

«Υπάρχει μεγάλο ανθρώπινο λάθος» - Τι λέει Έλληνας αεροναυπηγός για την τραγωδία στο Τόκιο
EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY

Την άποψη ότι η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Τόκιο, ήταν αποτέλεσμα ενός μεγάλου λάθους από ανθρώπινο παράγοντα εξέφρασε ο εκδότης και αεροναυπηγός Φαίδων Καραιωσηφίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καραιωσηφίδης τόνισε ακόμη ότι το σενάριο της σύγκρουσης αεροσκαφών στο έδαφος είναι το χειρότερο από όλα.

Μάλιστα ανέφερε ότι το χειρότερο στην ιστορία αεροπορικό περιστατικό είναι η σύγκρουση δύο 747 στην Τενερίφη,το 1977, με 589 νεκρούς και εκ των υστέρων έχουμε και άλλα. Αυτό θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε μια τεράστια τραγωδία» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Update και τον Θάνο Σιαφάκα ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης και αεροναυπηγός.

Μιλώντας για την σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στο Τόκιο σήμερα επισήμανε τη σημασία του ότι οι επιβάτες έδειξαν πειθαρχία και υπάκουσαν στις σχετικές εντολές. Όπως είπε «ίσως είναι και η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων στην Ανατολή που έχουν ιδιαίτερη πειθαρχία. Όλα τα αεροπλάνα, τα επιβατικά, είναι σχεδιασμένα να εκκενώνονται μέσα σε 90 δευτερόλεπτα με τις μισές από τις πόρτες εύχρηστες.

Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα μεγάλο κομμάτι του αεροπλάνου από τη μια πλευρά φλεγόταν, αλλά από την άλλη πλευρά και μπροστά οι θύρες ήταν εύχρηστες. Από τις μισές θύρες περίπου κατόρθωσαν και βγήκαν επιβάτες και πλήρωμα με μόνο τραυματίες. Το μικρότερο αεροπλάνο ήταν από αυτά που χρησιμοποιούσε η Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι και πολύ πρόσφατα.

Ένα δικινητήριο ελικοφόρο, αλλά δεν ήταν επιβατικό, ήταν ένα αεροπλάνο της ακτοφυλακής το οποίο σε κανονικές συνθήκες κάνει περιπολίες».

Ακόμα ο καλεσμένος της ΕΡΤ μίλησε για τρεις παράγοντες που υπεισέρχονται στη συγκεκριμένη περίπτωση: «ο έλεγχος στην προσέγγιση – προσγείωση, ο πύργος ελέγχου δηλαδή.

Είναι ο πιλότος του αεροπλάνου που προσγειωνόταν και είναι ο πιλότος του μικρού αεροπλάνου το οποίο από ό, τι φαίνεται παρεισέφρησε στον διάδρομο.

Κάπου υπάρχει ένα μεγάλο λάθος από ανθρώπινο παράγοντα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πως το μικρότερο αεροπλάνο βρέθηκε σε ενεργό διάδρομο στον οποίο προσγειωνόταν ένα άλλο αεροπλάνο. Αυτό είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να συμβεί κάτω από κανονικές συνθήκες. Άρα υπάρχει κάποιο λάθος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ