ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στο Σελάκανο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Ισχυροί άνεμοι

Πυρκαγιά στο Σελάκανο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Ισχυροί άνεμοι
Πυροσβεστικό ελικόπτερο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Συνεχίζει το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, που καίει από το βράδυ της Δευτέρας, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα  της Κρήτης.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή (9 έως 10 μποφόρ) αναζωπυρώνουν τα μέτωπα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο της πυροσβεστικής, που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, αλλά και της μεγάλης έκτασης που έχει πάρει πλέον η φωτιά.

Από τη φωτιά έχουν γίνει στάχτη τμήματα του δάσους στην ανατολική πλευρά του Σελάκανου, καθώς και μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, αμπελιών και άλλων καλλιεργειών, ενώ ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, είναι ότι οι φλόγες έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 30 μέτρα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις προσπάθειες της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία ελικόπτερα- μετ' εμποδίων λόγω των ισχυρών ανέμων- δύο από την Κρήτη και ένα super puma που ήρθε από την Αθήνα και στην αρχή παρουσίασε βλάβη, η οποία σύντομα αποκαταστάθηκε.

Επίσης, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 30 οχήματα με 60 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, στρατιώτες, τέσσερις υδροφόρες των δήμων και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή έξω από τις Μάλλες και στον οικισμό Πλάτανος, άτομα με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, τις οποίες ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ