ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Με τι καιρό θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Με τι καιρό θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια
INTIME / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς νοτιάδες, που όμως δεν φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερα πρόβληματα, αναμένονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου (6/1), ανήμερα των Θεοφανείων, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Προσοχή χρειάζεται η δυτική Ελλάδα όπου θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, λέει ο κ. Μαρουσάκης μιλώντας στο CNN Greece.

Όπως τονίζει οι καιρικές συνθήκες δεν θα επηρεάσουν την έξοδο των εκδρομέων καθώς οι βροχές θα εκδηλωθούν από το βράδυ του Σαββάτου και από την Δευτέρα - Τρίτη, θα αρχίσουν να περιορίζονται. Όσο για την Αττική, αναμένονται βροχές το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων, όπως επισημαίνει ο μετεωρολογος, θα παραμείνει σε καλά επίπεδα για την εποχή, στους 17-19 βαθμούς Κελσίου.

«Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημαα από πλευράς καιρικών συνθηκών με εξαίρεση ότι θα φυσάει κάπως, ιδιαίτερα έντονα στο Ιόνιο που θα φθάνει νοτιάς μέχρι 7 μποφόρ», υπγραμμίζει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

«Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα πρώτα στη δυτική Ελλάδα και από το βράδυ θα επηρεάσουν κι αλλες περιοχές αφού θα κινηθούν πιο ανατολικά, και θα απασχολήσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Δηλαδή, τη Πελοπόννησο την Στερά Ελλάδα, την Εύβοα , την Θεσσαλία, την Μακεδονία ακόμα και την Θράκη».

«Δεν φαίνονται να είναι ακραία τα φαινόμενα, όπως στην περίπτωση «Daniel», αλλά θα έχουν κάποια ένταση ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα, όπου θέλει μια προσοχή γιατί σε κάποιες περιοχές αναμένεται να πέσει πολύ νερό και μπορεί να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Θα φυσάει όμως και αύριο αρκετά, και την Κυριακή οι άνεμοι θα φθάσουν τα επίπεδα θυέλλης 7, 8 ακόμα και 9 μποφόρ τοπικά, οπότε ίσως έχουμε προβλήματα στη ναυσιπλοϊα».

«Φαίνεται ότι αυτό το κύμα κακοκαιρίας, από Δευτέρα και Τρίτη θα αρχίσει να περιορίζεται προς τα δυτικά, βόρεια και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Για τα θεοφάνεια ιδιαίτερα, και στη ρίψη του Σταυρού, δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα απο βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το μόνο πρόβλημα θα είναι οτι θα έχουν ενισχυθεί οι νοτιάδες από νωρίς θα φυσάει δηλαδή αρκετά αύριο Σάββατο (6/1)».

«Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζεται, θα έχουμε 17-19 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές, καλές για την επόχή. Όσον αφορά την Αττική θα έχουμε λίγες συννεφιές οι οποίες θα αυξηθούν μέσα στο απόγευμα και τη νύχτα θα βρέξει, όχι όμως με μεγάλη ένταση, ούτε επίσης αύριο, ούτε και την Κυριακή. Βροχές θα πέσουν και στη Θεσσαλονίκη από αύριο το απόγευμα», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Σύσκεψη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (5/1) στο υπουργείο μετά την έκδοση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06/01) έως το βράδυ της Κυριακής (07/01) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1) Το Σάββατο 06-01-2024

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ