ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Ένταση κατά τη μεταγωγή των κατηγορουμένων - Η μητέρα επιχείρησε να λιντσάρει τον Ηλία Μίχο

Κολωνός: Ένταση κατά τη μεταγωγή των κατηγορουμένων - Η μητέρα επιχείρησε να λιντσάρει τον Ηλία Μίχο
Eurokinissi

Εν μέσω ισχυρών αποδοκιμασιών και συνθημάτων από συγκεντρωμένους αλληλέγγυους στο 12χρονο κορίτσι, μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του ΜΟΔ ο Ηλίας Μίχος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για τη «φρίκη στον Κολωνό».

Κατά την είσοδο των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, αρκετοί συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανέμεναν στον διάδρομο πίσω από την γραμμή προστασίας που είχαν φτιάξει οι αστυνομικοί, άρχισαν να φωνάζουν δυνατά συνθήματα αλλά και γιουχαρίσματα.

Ένταση, όμως, υπήρξε και εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν η 37χρονη μητέρα της ανήλικης, που είχε μεταφερθεί πρώτη στο δικαστήριο, αντίκρισε τον 55χρονο πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Η κατηγορούμενη ξέσπασε σε φωνές, ύβρεις και κατάρες, ενώ κινήθηκε απειλητικά και επιχείρησε να τον λιντσάρει.

Στο επεισόδιο παρενέβησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι την απώθησαν και την οδήγησαν στα κρατητήρια.

Βασικός κατηγορούμενος στη δυσώδη υπόθεση δεν είναι άλλος από τον 55χρονο Ηλία Μίχο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κρίθηκε προφυλακιστέος στις 7 Οκτωβρίου 2022. Ο ίδιος αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες που αφορούν στον εξαναγκασμό της ανήλικης σε κατ’ εξακολούθηση γενετήσιες πράξεις, σε προμήθεια, κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας του κοριτσιού και σε εξώθησή της στην πορνεία. Κατά το κατηγορητήριο δεν εξέδιδε την ανήλικη μόνο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, αλλά αποφάσισε να προσεγγίσει και διά ζώσης «ενδιαφερόμενους», διοχετεύοντας «σε διάφορους καταρχήν γνωστούς του στην ευρύτερη γειτονιά όπου κατοικούσε η μικρή και βρισκόταν το κατάστημά του τη διαθεσιμότητά της για γενετήσιες απολαύσεις έναντι αμοιβής κατόπιν συνεννόησης μαζί του».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Μίχος υποδυόταν την ανήλικη σε διαδικτυακές εφαρμογές ή χρησιμοποιούσε το κινητό τηλέφωνό της και έστελνε βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που θα συνευρίσκονταν ερωτικά μαζί της έναντι αμοιβής. Τα ραντεβού της φρίκης κλείνονταν σε χώρο κοντά στο ψιλικατζίδικο, που διατηρούσε ο 55χρονος, ενώ φέρεται ότι ήταν εκείνος που οδηγούσε τη 12χρονη στα συγκεκριμένα σημεία και κατόπιν την παραλάμβαναν οι άγνωστοι άνδρες με το αυτοκίνητο τους. Για την αποκάλυψη της «ταυτότητας» των προσώπων που την κακοποίησαν το παιδί χρειάστηκε, μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία μακρά και επώδυνη να δώσει πολύωρες και αναλυτικές καταθέσεις, βιώνοντας ξανά και ξανά τα όσα υπέστη, υπό την «εγκληματική ανοχή» της ίδιας της μητέρας της σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Η ίδια θα καθίσει επίσης στο εδώλιο μαζί με τους κατηγορούμενους για τον βιασμό της 12χρονης κόρης της. Η μητέρα αρχικά αντιμετώπιζε την κακουργηματική κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας αλλά στη συνέχεια το κατηγορητήριό της αναβαθμίστηκε, καθώς σε αυτό προστέθηκε και το αδίκημα της διακίνησης πορνογραφικού υλικού του παιδιού. Συγκεκριμένα, κατηγορείται πως έστειλε το συγκεκριμένο υλικό σε δύο άνδρες από το κινητό του παιδιού και στη συνέχεια αυτοί κατέθεσαν μικροποσά σε λογαριασμό της. Η ίδια πάντως θα πρέπει ακόμη να δώσει απαντήσεις, στα κρίσιμα ερωτήματα γιατί επέτρεπε στην κόρη της να απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι και γιατί ζητούσε από αυτήν χρήματα χωρίς να νοιάζεται για την προέλευσή τους.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τη 12χρονη μέσω διαδικτυακών εφαρμογών που χειριζόταν ο Μίχος αντιμετωπίζουν το κακούργημα του βιασμού με τους ίδιους να ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν πως επρόκειτο για ανήλικο παιδί κατά την πρώτη διαδικτυακή επαφή τους. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Γ. Νούλης, ο οποίος εισηγήθηκε την παραπομπή τους σε δίκη, χαρακτηρίζει αβάσιμο τον εν λόγω ισχυρισμό τους αφού «το νεαρότερον της ηλικίας της ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με ένα κορίτσι του Δημοτικού Σχολείου».

Κατά τη διάρκεια δίκης, η οποία αναμένεται να είναι μακρά, η ανήλικη θα είναι εκεί μέσα από τις καταθέσεις της, τις αναλυτικές όσο και σοκαριστικές περιγραφές της και διά των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ώστε να αποφευχθεί η επαναθυματοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δίκη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο 2024, καθώς τότε συμπληρώνεται το 18μηνο ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση, Ηλία Μίχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ