ΕΛΛΑΔΑ

Ρήγου στο CNN Greece: Έρχεται «τσουχτερό» κρύο με χιόνια - Στα «λευκά» Πάρνηθα και Βίλια

Ρήγου στο CNN Greece: Έρχεται «τσουχτερό» κρύο με χιόνια - Στα «λευκά» Πάρνηθα και Βίλια
Φωτογραφία αρχείου από χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πρώτα χιόνια αναμένεται να πέσουν από σήμερα, Τρίτη (9/1) στην Αττική, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας, όπως επισημαίνει στο CNN Greece η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου πρόκειται να είναι αισθητή. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο «το βαρομετρικό χαμηλό που έχει επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας (8/1) σήμερα, Τρίτη (9/1) θα φέρει βροχές τόσο στην Δυτική Ελλάδα, όσο και στα Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές καταιγίδες. Σε περιοχές, δηλαδή, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και στα νησιά του Αιγαίου».

Παράλληλα «η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών θα ρίξει κατακόρυφα τη θερμοκρασία μέχρι και οκτώ με εννέα Βαθμούς Κελσίου αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Αργότερα το «τσουχτερό κρύο» θα γίνει αισθητό και στην Αθήνα.

Ο συνδυασμός, δε, του βαρομετρικού χαμηλού και των ψυχρών αερίων μαζών θα φέρει χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε χαμηλά υψόμετρα.

Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα χιονίζει από τα 600-400 μέτρα και κυρίως στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, την κεντρική Στερεά, την κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο.

Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν και στην Πάρνηθα σήμερα το βράδυ, ενώ πιο πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως τον Κιθαιρώνα, Βίλια και Ερυθρές.

Ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ

Στο μεταξύ, αναμένεται «στροφή» των ανέμων σε βοριάδες που θα φτάσουν από το απόγευμα της Τρίτης (9/1) τα επτά με οκτώ μποφόρ.

Την Τετάρτη (10/1) η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα φτάνοντας από τους 16 βαθμούς, για παράδειγμα, στην Αθήνα, στους εννέα βαθμούς Κελσίου.

Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο, με την πρώτη του υδράργυρου να πέφτει αισθητά το Σάββατο (13/1), φτάνοντας τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά η μετεωρολόγος στον παγετό που αναμένεται λόγω των αρνητικών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το Σάββατο στη Βόρεια Ελλάδα.

Μαρουσάκης: Πιθανή χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σταδιακά από σήμερα. «Στην Αττική σημειώνονται ήδη τοπικές βροχές, ενώ αργότερα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Δεν αποκλείται να έχουμε και πρόσκαιρες καταιγίδες και από το απόγευμα θα χιονίσει και στη γύρω ορεινή ζώνη, δηλαδή Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη και Κιθαιρώνας».

«Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες, ενώ θα χιονίσει στην γύρω ορεινή και ημιορεινή ζώνη, με τα φαινόμενα από το απόγευμα και μετά να υποχωρούν. Βοριάδες θα σημειωθούν με τοπικά ισχυρές εντάσεις, ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 8-9 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι από την Παρασκευή (12/1) ένα νέο πολικό κύμα θα απασχολήσει την επικράτεια, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα δούμε πολύ κρύο σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

«Δεν αποκλείεται Σάββατο και Κυριακή να δούμε να χιονίζει και στην Αττική ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στα βόρεια προάστια είναι αυξημένες οι πιθανότητες, ακόμη και στο κέντρο της πόλης να δούμε κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Για χιονόστρωση δεν φαίνεται ακόμη για το κέντρο, για τα βόρεια προάστια όμως δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και χιονόστρωση», σημείωσε.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά κυρίως της δυτικής Αττικής.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές (εκτιμώμενο υψόμετρο 500μ). Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά πιθανόν να είναι έντονα από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς (εκτιμώμενο υψόμετρο 800μ.).
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους στις Κυκλάδες πιθανόν πρόσκαιρα να είναι έντονα από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους στο Νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες πιθανόν να είναι έντονα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (εκτιμώμενο υψόμετρο 600μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ